Moord op rapper drijft extreem-rechts in het nauw: 'poorten naar hel geopend'

Een politieke crisis dreigt in Griekenland na de moord op de linkse rapper Fyssas. De partij die verantwoordelijk wordt gehouden, de extreem-rechtse Gouden Dageraad, staat bloot aan een grootschalig onderzoek naar vermeende criminele activiteiten. Leider Michaloliakos waarschuwt dat 'de poorten van de hel geopend worden' als de 'lastercampagne' tegen de partij wordt voortgezet.

Irene de Zwaan
Een molotovcocktail ontploft tijdens een confrontatie tussen linkse demonstranten en de politie. Beeld afp
Een molotovcocktail ontploft tijdens een confrontatie tussen linkse demonstranten en de politie.Beeld afp

Als de strafmaatregelen tegen de Gouden Dageraad worden voortgezet, dan zal de extreem-rechtse Griekse partij uit het parlement stappen om nieuwe verkiezingen te forceren. Dat suggereren althans de Griekse media. De partij heeft de geruchten niet bevestigd. Voor de Griekse premier en tevens minister van Buitenlandse Zaken Evangelos Venizelos geen reden om zich niet alvast uit te spreken over dit mogelijke scenario. Als de Gouden Dageraad op zou stappen, zo zei hij in een interview met Reuters, dan zou dat 'politieke zelfmoord zijn'.

In zekere zin heeft hij een punt: de extreem-rechtse partij, goed voor 18 zetels (van de in totaal 300 zetels) in het parlement, heeft sinds de moord op de rapper flink aan populariteit moeten inleveren. Volgens een laatste peiling is de partij met 4 procent teruggevallen en kan het nog maar 6,8 procent van de Grieken voor zich winnen. Ter vergelijking: vóór de moord kwam de Gouden Dageraad als derde partij uit de peilingen, goed voor 10,8 procent van de stemmen.

In elkaar geslagen
De partij profiteerde tot voor kort van de financiële crisis, door te stellen dat immigranten daar de schuld van zijn. Griekenland zou als doorvoerhaven dienen voor illegale migratie naar de rest van Europa. De partij, die zich profileert met een swastika-achtig symbool, maar ontkent een nazi-partij te zijn, zegt op te komen voor de 'ware Grieken', aan wie ze gratis voedsel uitdelen. Buitenlanders, illegaal of niet, worden door partijaanhangers geregeld in elkaar geslagen, en ook leden uit het oprukkende extreem-linkse front - waar rapper Fyssas zich ook onder schaarde - vallen steeds vaker ten prooi aan de Gouden Dageraad.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Bijna tachtig procent van de Grieken vinden dergelijke geweldsdaden een bedreiging voor de democratie - blijkt uit peilingen. De kans dat de Gouden Dageraad uit het parlement stapt, is gezien de tanende populariteit dus niet bijster groot, maar het dreigement dient wel als pressiemiddel. De partij, die er niet voor terugdeinst om het politieke establishment op te schudden, weet heel goed dat premier Venizelos niet zit te wachten op nieuwe verkiezingen. In een tijd dat Griekenland aan het financiële infuus van de IMF en Europese Unie hangt, is dit scenario niet wenselijk.

Banden met de onderwereld
Ondertussen ziet Venizelos zich wel genoodzaakt om maatregelen te nemen tegen de Gouden Dageraad - consequenties voor de moord mogen immers niet uitblijven. En dus worden de banden tussen de politie en de Gouden Dageraad nu nauwkeurig onderzocht (in het kader daarvan zijn al een aantal hoge politiefunctionarissen opgestapt). Daarnaast worden leden van de Gouden Dageraad gehoord om te bepalen of er binnen de partij sprake is van criminele activiteiten, illegale fondsenwerving en banden met de onderwereld.

Volgens de doorgaans goed ingewijde Griekse krant Kathimerini zijn er al bewijzen dat functionarissen en afgevaardigden van de partij zich hebben ingelaten met criminele activiteiten. De beschuldigingen kunnen ertoe leiden dat verschillende partijleden achter de tralies belanden en dat de Gouden Dageraad officieel als criminele organisatie wordt aangemerkt (met vergaande politieke gevolgen).

Ten minste drie actieve leden van de Gouden Dageraad worden de komende dagen verhoord. Ze staan, volgens Kathimerini, onder grote druk van partijprominenten om niet met het 'corrupte justitiële apparaat' te praten. De getuigenissen worden daarom vermoedelijk op een geheime locatie afgenomen en niet, zoals gebruikelijk, in het gerechtshof.

De leider van de Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, een wiskundige die de partij 20 jaar geleden oprichtte, heeft gewaarschuwd 'dat de poorten van de hel geopend worden' als het onderzoek, dat hij omschrijft als laster en modder gooien, wordt voorgezet.

De leider van de Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, spreekt tijdens een persconferentie in Athene. Beeld AFP
De leider van de Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, spreekt tijdens een persconferentie in Athene.Beeld AFP
Meer over