Moord op GGZ-directeur lijkt vergissing

De moord op GGZ-directeur Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs lijkt een vergissing te zijn geweest. De politie van Rotterdam heeft een sterk vermoeden dat de dader iemand anders had willen ombrengen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARJON BOLWIJN

AMSTERDAM - De politie concludeert na 2,5 maand onderzoek dat er geen enkel aanknopingspunt is dat de gewelddadige dood van Zweekhorst verklaart. Zij vermoedt dat er sprake is van persoonsverwisseling en dat de dader eigenlijk een man had willen doden die bij de politie bekendstaat vanwege vermogensdelicten. Om deze man en zijn gezin te beschermen, geeft de politie geen verdere gegevens die dit scenario aannemelijk maken. Of er bijvoorbeeld sprake is van een overeenkomstig uiterlijk met het slachtoffer wil de politie niet zeggen.

Rob Zweekhorst (44) werd op nieuwjaarsavond vermoord terwijl hij in zijn woonwijk zijn honden uitliet. Hij was vader van twee jonge kinderen en stond bekend als een 'gewone, vriendelijke' man, zowel in zijn privéleven als op zijn werk bij de GGZ in Amsterdam.

Er zijn weinig misdrijven bekend waarbij er aantoonbaar sprake is geweest van persoonsverwisseling. Wel komt het af en toe voor dat de politie het zeer aannemelijk acht. De bekendste is de zware mishandeling van het echtpaar Meijerink 's nachts in hun woning in Beckum in 1997. De 47-jarige Alouis Meijerink overleed twee dagen later aan zijn verwondingen.

Omdat de politie geen aanwijzingen had dat het echtpaar conflicten of criminele contacten had, hield zij er ernstig rekening mee dat een overbuurman in een identiek huis het beoogde doelwit was. Deze was werkzaam in de seksbranche in Enschede en had daar grote schulden. De onopgeloste zaak is onlangs heropend. Vorige maand is een verdachte gearresteerd, Hells Angel Pieter-Jan G. - 'tattoo-Piet' - uit Haarlem. Hij woonde in 1997 in Enschede en was daar portier bij een seksclub.

undefined

Meer over