Moord in Monaco wordt er steeds meer een uit het boekje

PARIJS - Moord in Monaco, het klinkt als de titel van een oude detective van Havank of Agatha Christie. Ook de plot zou door een schrijver bedacht kunnen zijn: schatrijke dame wordt op brute wijze vermoord, de aanstichter blijkt haar schoonzoon, gerespecteerd lid van de Monegaskische gemeenschap, honorair consul van Polen, actief op het gebied van liefdadigheid.

Wojciech Janowski (64) heeft bekend dat hij opdracht heeft gegeven zijn schoonmoeder Hélène Pastor (77) te vermoorden. Het motief is waarschijnlijk hebzucht. Pastor was de erfgename van een enorm vastgoedimperium in Monaco, dat naar schatting 15 tot 20 miljard euro waard is. Via zijn vriendin Sylvia Pastor (53), met wie Janowski al 28 jaar samen was, zou hij over een aanzienlijk deel van dit vermogen kunnen beschikken.

Volgens de Journal de Dimanche was Janowski om twee redenen populair in de Monegaskische society: de zorg voor zijn vriendin Sylvia, vooral in de periode dat zij aan borstkanker leed, en zijn liefdadigheidswerk. Twee jaar geleden richtte hij nog de charitatieve groep Monaco tegen autisme op, waarvan prinses Charlène erevoorzitter is.

De avond voor de moord op Hélène Pastor gaven Janowski en Sylvia een receptie, ter gelegenheid van de Poolse nationale feestdag. De hele avond keek Janowski glimlachend naar een demonstratie van danseressen uit Krakau, vertelde zijn vriend Constantin Kulikowski. 'Hij was ontspannen, charmant als altijd. Wie had kunnen bedenken wat hij beraamde?'

Janowski leek een ideale schoonzoon en onbaatzuchtige filantroop. Na de moord ontdekten de Franse media wel een paar barstjes in deze idyllische voorstelling. Zo leek de verhouding met zijn schoonmoeder gespannen. Volgens Janowski's fitnessinstructuur Pascal Dauriac - eveneens gearresteerd voor zijn rol in het complot - voelde Janowski zich afgewezen door de familie Pastor, in het bijzonder door zijn schoonmoeder. Janowski loog ook dat hij was afgestudeerd in Cambridge en hield zich bezig met zaken in Groot-Brittannië, Polen en Frankrijk, waarvan niemand het fijne lijkt af te weten.

Als crimineel ging hij amateuristisch te werk. Via fitnessinstructeur Dauriac werden twee huurmoordenaars uit Marseille ingeschakeld, die zo veel sporen achterlieten dat ze vrij snel opgepakt konden worden. Navrant is dat de chauffeur van Pastor ook vermoord moest worden, alleen om de politie op een dwaalspoor te brengen. En dat het meeste geld op Janowski's bankrekeningen van Pastor leek te komen - via Sylvia, die een maandelijkse toelage van 500 duizend euro kreeg. Het lijkt erop dat Hélène Pastor haar eigen executie heeft betaald.

undefined

Meer over