Mooie spullen en een prachtige kop haar: sodeju, de vrouwelijke Oranjes zijn goed bedeeld

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

null Beeld
Beeld

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws en LINDA.tv

Petje af voor prinses Amalia. Bijna een jaar geleden droeg de oudste van Max en Lex deze jurk van het opkomende Londense merk Self-Portrait. Naar verluidt had de tiener de frock gespot op internet voor the big Greek wedding van vriendenstel Filippos Lemos en Marianna Goulandris.

Kleine meisjes krijgen smaak - en behoorlijk wat kleedgeld want de jurken van ontwerper Han Chong beginnen bij een pittige 350 euro. Maar dan heb je wel een uniek, rijk geborduurd, met luxe kant en voile overgoten, razend spannend jurkje van ajourstof voor het leven. Behalve dat sommige modellen weer zó opvallend zijn, dat na vier keer dragen, cynici zullen zeggen: heb je d'r weer in dat gehaakte ding.

Amalia is sowieso een trendsetter: haar jas is een gerecycled exemplaar van moeders. En jullie weten: mooie spullen zijn fijn maar een mooi milieu is nog fijner. Dus niet te veel kopen en vooral veel hergebruiken. Ja, het is een mooie meid met een prachtige kop haar. Sodeju, de vrouwelijke Oranjes zijn goed bedeeld.

Blijft de vraag: wat moeten miniroyals aan hun voeten? Van sneakers of Doc Martens-boots krijgt het paleispersoneel een rolberoerte, voor hakken is de 14-jarige te jong dus blijft vaak maar één optie over: flatjes. Slofjes die werkelijk niemand flatteren en ouwelijk maken. Het is 2018, zeg: gun dat kind Puma-creepers van Rihanna. Pssst Meghan van Harry had onlangs dezelfde jurk aan. Petje af, ik zei het al.

'Het is 2018, zeg: gun dat kind Puma-creepers van Rihanna.' Beeld Backgrid / BSR Agency
'Het is 2018, zeg: gun dat kind Puma-creepers van Rihanna.'Beeld Backgrid / BSR Agency

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Toch nog even over de laatste avond van het vorige jaar, over de oudejaarsconférences. Mij viel op: de comeback van het nette jasje. Dat gaf de burger moed, met name ondergetekende burger die een verlangen naar de klassieke smokings van Kan, Hermans en Sonneveld altijd voelt opspelen in de feestmaand.

Youp van 't Hek droeg een paarskleurig jasje van velours (fraai, wel wat ruim) en Guido Weijers een exuberant ensemble dat hij aftopte met een collar pin, een horizontaal speldje dat de beide boordpunten als het ware naar elkaar toe trekt. Zo'n kraagspeld (ook wel collar bar genoemd) drapeert de boordpunten netjes langs de strop, die door de pin lichtjes wordt opgeduwd.

Weijers opteerde echter voor oben ohne; hij had de das in zijn geheel thuis gelaten. Jammer. Ik krijg die bliksemse das maar niet terug op de kaart. Youp droeg overigens een stropdas in borsthaarmotief, weer eens wat anders.

Het pak van Weijers viel keurig rond de Brabantse body, maar ik meen toch vraagtekens te moeten zetten bij het bloemmotief in de stof. Je hebt toch steeds het idee dat je naar de gordijnen van je oudtante zit te kijken. Een smokingjasje hoort effen van kleur te zijn (zwart of nachtblauw); de vlinderdas is vervolgens al praalhans genoeg. Kleding verdraagt slechts de twee s'en: streep of stip. Al het andere is poppenkast.

'Je hebt toch steeds het idee dat je naar de gordijnen van je oudtante zit te kijken.' Beeld
'Je hebt toch steeds het idee dat je naar de gordijnen van je oudtante zit te kijken.'Beeld
Meer over