Mooie rollen in niet zo mooie film Basquiat

Het gebeurt nogal eens dat in biografische films geen schilderijen van de hoofdpersoon te zien zijn, omdat het tonen te duur is, of de erven geen toestemming geven....

Jan Pieter Ekker

Acteur/regisseur Ed Harris leerde schilderen in Pollock-stijl voor zijn film over action-painter Jackson Pollock, schilder/regisseur Charles Matton maakte voor Rembrandt acht bekende doeken na. De gezichten verving hij door de acteurs uit zijn film.

Ook Julian Schnabel kreeg geen toestemming voor het gebruik van originele Basquiats in het portret dat hij in 1996 maakte van zijn generatiegenoot. Dus nam de kunstenaar zelf de kwast ter hand. Voor de door Schnabel gesigneerde Basquiat-kopieën werd naderhand op veilingen bijna evenveel betaald als voor Schnabels eigen werk.

Schnabels biopic begint in 1979. Jean-Michel Basquiat (een mooie rol van Jeffrey Wright) leeft op straat. 's Nachts slaapt hij in een kartonnen doos in Central Park, overdag loopt hij, met een plastic tas in zijn ene, en een spuitbus in zijn andere hand, door Manhattan, waar hij overal korte, cryptische teksten achterlaat. Als hij naar de hemel kijkt, ziet hij geen wolken, maar een surfer in de woeste branding.

Zijn leven verandert als hij Andy Warhol (een bespottelijke David Bowie) ontmoet. Hij wordt een held in de galeries waar hij een paar jaar eerder met zijn neus tegen de ruit naar binnen stond te kijken.

Basquiat meet zichzelf het imago van vreemde pias aan, een soort Herman Brood, maar dan zwart en met dreadlocks. Hij verstouwt enorme hoeveelheden drugs, heeft ontelbare vriendinnen, loopt blootsvoets door Manhattan, in Armani-pakken die onder de verfklodders zitten. In de jaren voor zijn dood (gestikt na een overdosis heroïne) laat hij zich contant betalen voor de kwalitatief steeds mindere schilderijen die hij ter plekke produceert.

Schnabels Basquiat is geen goede film, ondanks een grote hoeveelheid topacteurs in bijrollen. Gary Oldman speelt Schnabels alter ego Albert Milo, Benicio Del Toro is Basquiats boezemvriend, Courtney Love een van zijn scharrels.

Ook leuk is Dennis Hopper als kunstverzamelaar Bruno Bischofberger. Tijdens een vernissage kijkt hij even glazig naar Basquiats schilderijen als een groot deel van het publiek in het Stedelijk Museum onlangs naar zijn eigen abstracte, expressionistische schilderijen: 'Is dat nu kunst?'

Meer over