Mooie middelmaat

Zo snel als konijnen zich voortplanten, levert Samsung nieuwe gadgets af. V test de jongste loot: de Galaxy Tab 3 met een scherm van 8 inch (ruim 20 cm).

In ongekend hoog tempo brengt Samsung zijn gadgets op de markt. Even niet opletten en de Zuid-Koreanen staan alweer klaar met iets nieuws. Prijsvergelijker Kieskeurig.nl komt tot 99 modellen en varianten. En liefst vernieuwt Samsung dan ook meteen een hele reeks. Vorige maand brachten de Zuid-Koreanen de derde generatie Galaxy Tab uit, tablets in uitvoeringen met een schermgrootte van 10,1 inch, 8 inch en 7 inch. De middelste maat is nieuw voor de Tab-serie. De Koreanen hadden al wel een Galaxy Note in dit formaat - kortgezegd een Tab die je naast je vingers ook met een stylus kunt bedienen.

De 8 inch is wat in het Engelse technojargon een phablet is gaan heten, een tabieltje. Het toestel houdt het midden tussen een mobiele telefoon en een tablet. Licht, klein, plat en daarom uiterst draagbaar. De perfecte maat voor als de smartphone tekortschiet (die doen nu maximaal 6 inch), maar je ook geen breuk wilt sjouwen aan een volwaardige tablet (10.1 inch en meer) of een laptop.

De kwalificaties van de Galaxy Tab 3 8.0 (we bekeken de alleen-wifi-variant, vanaf 283 euro) mogen er wezen, hoewel het apparaat op bijna geen enkel vlak uitblinkt. Het scherm biedt een resolutie van 1.280 bij 800 beeldpunten. Mooi, maar er zijn concurrenten met een grotere pixeldichtheid, zoals de Nexus 10 (ook Samsung) die het netvlies overvoert met 2.560 bij 1.600 beeldpunten. Maar die is weer 10 inch groot.

Met een gewicht van 314 gram ligt het tabieltje prettig in de hand en dat geldt ook voor zijn afmetingen, ruim 20 centimeter hoog en dik 12 centimeter breed. De Tab 3 8.0 is dun: 7,4 millimeter. Als Samsung de rand zou slijpen, zou je er groente mee kunnen snijden.

De camera's in de Tab 3 8.0 behoren tot de middenmoot, met 3,5 megapixel aan de voorzijde en 1,5 megapixel achter. Samsung biedt 16 of 32 gigabyte opslagruimte. Dat is ook geen vetpot, maar het tabieltje heeft een gleuf waarin microSD-geheugenkaarten passen (tot 64 Gb). Het werkgeheugen van 1 Gb is sub-optimaal te noemen.

Op één gebied valt de Galaxy Tab 3 8.0 wél op. Uit de kleine luidsprekers aan de onderzijde komt wonderwel een knap geluid. Je doet er niet je stereo-installatie de deur voor uit, maar het is toch prettig dat je even met zijn tweeën naar een liedje kunt luisteren of een YouTube-filmpje kunt kijken.

Nieuw voor de tablets van Samsung is de Intel-processor. Ook dit is op papier geen snelheidsmonster. Onafhankelijke testen bevestigen dat. Maar wij konden alle gangbare apps en games zonder mankeren draaien. Waarom Samsung op Intel-chips is overgestapt, blijft een beetje mistig. Vermoedelijk heeft de Amerikaanse chipbakker de Koreanen een niet te versmaden korting geboden. Intel zit te springen om succes in mobiele chips.

De Tab 3 8.0 heeft een prettig formaat voor een e-reader, en beschikt over een speciale leesstand voor 's avonds in bed. Hij is dankzij een infrarood zendertje in te zetten als afstandsbediening voor de tv: handig. Dat valt weer niet te zeggen van de eigen apps van Samsung. Het zouden nuttige aanvullingen moeten zijn op Android, Googles mobieltjesmotor. In plaats daarvan doubleren Samsungs mediaspeler, videospeler en appwinkel veelvuldig.

undefined

Meer over