Mooie Brug

De mevrouw is wel moe, want het is een heel hoge brug, die nieuwe brug tussen Papendorp en Kanaleneiland. Ze stopt even en stapt van de fiets, en ze vraagt waarom we haar fotograferen....

We zeggen dat we de brug fotograferen, omdat we 'm zo mooi vinden. Ze staat er maar toevallig op. Hoe sterk is de eenzame fietser, zoiets.

De brug is inderdaad een schoonheid. Maar ook een soort symbool. Want hij verbindt twee stukken Utrecht die bijna niet verschillender kunnen zijn.

Aan de ene kant Papendorp, met z'n architectonisch verantwoorde gebouwen vol software-bollebozen en ITwizzards: Profisoft, Softwinners, Softscience, Softsystems en hoe ze nog meer mogen heten. En natuurlijk ook de onvermijdelijke Deloitte & Touche, die overal zit waar veel geld wordt verdiend, om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk belasting over betaald hoeft te worden. Zodat er veel overblijft om Mercedessen van te bestellen bij dat grote ronde gebouw van de Daimler-Benz importeur, die ook al in Papendorp zit.

Aan de andere kant Kanaleneiland, met z'n dichtgespijkerde winkels, z'n zwaar gesluierde kinderen die op de stoepen spelen, z'n boemboem Golfjes vol angry young men met baseball-petjes op, z'n bordjes in het Arabisch en z'n talloze oude Mercedesdiesels op alle parkeerplekken.

Nieuwe Mercedessen op de ene oever, oude Mercedessen op de andere. En die mooie brug die het allemaal verbindt.

De mevrouw vindt het ook een heel mooie brug. 'Een beetje zoals de Zwaan in Rotterdam', zegt ze. 'Maar wel mooier. Dat lichtblauw is ook mooi. Dat komt nu helemaal mooi uit tegen die grijze stapelwolken. U zult vast mooie foto's maken nu.'

Ja, een mooie brug hoor. U zou er eens een keer op en neer moeten wandelen als u niets beters te doen heeft. Gewoon, op zondagmiddag een keertje op de brug heen en neer lopen. Uitwaaien, en in het water spugen, de boten er onderdoor zien gaan, en de meeuwen er omheen zien dwarrelen. En van die mooie, nieuwe brug genieten nu er nog bijna geen graffiti op zit.

'Een mooie brug hoor', zegt de mevrouw nog maar eens.

'Maar ik vind 'm vooral mooi omdat ik nu veel sneller bij mijn zus in De Meern ben. Vroeger moest ik helemaal via de Martin Luther Kingweg. Prima brug hoor. Nou heren, goeie middag nog. En maak maar mooie foto's.'

Meer over