Mooi uitgaan is niet per se leuk

Laatst ging in Berlijn de nieuwe club 'Berghain' open; een tot dansetablissement verbouwde oude elektriciteitscentrale. De architecten hadden zich flink uitgeleefd op het interieur: betonnen banken bij de garderobe, gigantische trappen kriskras door de voormalige turbinehal, en in de inpandige 'panorama bar' hingen een paar gigantische foto's van Wolfgang Tillmans....

Er was helemaal geen barst aan, daar in Berghain.

Ik realiseerde me wat een rotbaan de clubontwerper moest hebben. Want hoe hip, trendy, groovy, edgy of cool het interieur van een club ook is, zeg nou zelf waarvoor je zou kiezen: voor a) een blits ingerichte club, of b) een plek waar opwindend leuke mensen komen en waar een topsfeer hangt? Juist ja. Daarom zijn de avonden in 'onontworpen' clubs zoals de Amsterdamse OCCI of De Trut, het Parijse Le Pulp, of het Berlijnse White Trash Fast Food (een oud Chinees restaurant waaraan niks verbouwd is) honderd keer leuker dan een opgeprikte nacht in een designlounge vol wengé tafels en nappaleren ligbanken. Het beste clubinterieur, kortom, is het toevallige clubinterieur.

Dat gezegd hebbende: er staan veel spectaculair mooie ruimtes in het boek Club Design, met wulps golvende plafonds, poenige kroonluchters, spiegelbollen, designtoiletten, lichtplannen, et cetera.

Gek toch dat die stylingelementen nooit garant staan voor een leuk avondje uit.

Meer over