Mooi en onmogelijk

BART KOETSENRUIJTER

Filmmaker

David Lean

in een interview in 1957 in het Engelse tijdschrift Films and Filming.

Een van de mooiste liefdesverhalen uit de filmgeschiedenis over een onmogelijke liefde. Waar zit 'm dat in, dat Brief Encounter zo te boek staat? In veel. Maar toch wel het meest in de herkenbare filering van een universele situatie: twee gelukkig getrouwde mensen ontmoeten elkaar en de vlam slaat over. Bovendien kwam de film uit toen het keurige Engeland begon aan het naoorlogse tijdperk en regisseur David Lean blinkt uit in een duistere stijlvolle vormgeving.

Centrale plek van handeling - voor de film bewerkte Noel Coward zijn eigen toneelstuk - is het fictieve treinstation Milford Junction, waar dertiger Laura (Celia Johnson) één keer per week naartoe reist om in stad, winkels en bioscoop de sleur van haar te kalme bestaan te doorbreken. Ze stuit er toevallig op Alec (Trevor Howard), ook een gelukkig getrouwde dertiger, die één keer per week het stadje bezoekt om een dienst te draaien in het ziekenhuis. De niet tegen te houden liefde die ontstaat, zien wij door de ogen van Laura, die haar relaas doet in een gedroomde bekentenis aan haar man. Zij is dan net teruggekeerd van hun laatste ontmoeting, hij vult als altijd zijn kruiswoordpuzzel uit de krant in, de haard knispert, op de achtergrond speelt het tweede pianoconcert van Rachmaninov. En met haar licht geaffecteerde stem, haar grote ogen die even makkelijk groot plezier als diep verdriet verbeelden, maakt Celia Johnson de opeenvolgende stadia van haar nooit geconsummeerde verhouding invoelbaar: van de voorzichtige glimlach bij de eerste ontmoeting via de roekeloze passie naar de bedroefde verzoening met de onmogelijkheid.

Brief Encounter (David Lean, 1945)

Eén, 14.05-15.30 uur.

The Game

(David Fincher, 1997) Op zijn 48ste verjaardag krijgt een bankier (Michael Douglas) bezoek van zijn broer (Sean Penn), die hij al jaren niet meer gezien en die een opvallend cadeau voor hem heeft: een kaartje dat hem het recht geeft mee te doen aan een spel dat zijn hele leven overhoop zal halen. Vanaf het moment dat hij zich aanmeldt bij de organiserende Consumer Recreation Services, wordt hij op alle mogelijke manieren in de maling genomen, bedrogen en achtervolgd. Bijzonder onderhoudende thriller van de maker van onder meer Seven en The Fight Club.

RTL 7, 20.00-22.40 uur.

Grumpy Old Men

(Donald Petrie, 1993) Geslaagd vehikel voor twee veteranen die al vaker samen mopperend schitterden: Jack Lemmon en Walther Matthau. Hier zijn ze twee grommende vertederende buurmannen, die al zo lang een vete koesteren dat ze niet eens meer de oorsprong kennen. Onbedoelde katalysator in de film wordt een nieuwe, wat nonconformistische buurvrouw (Ann-Margret) op wie beide mannen een oogje hebben.

BBC 1, 00.05-01.45 uur.

undefined

Meer over