Mooi ding: Bonsai State skateboard

De redactie van het Volkskrant Magazine kiest elke week een uniek voorwerp op het gebied van wonen, design, koken, eten, mode en reizen.

Redactie
null Beeld Ellen Mandemakers
Beeld Ellen Mandemakers

Met resthout van zagerijen, houthandelaren en uit gesloopte woningen maken ze bij Bonsai State skateboards. Het model is geïnspireerd op de vroegste skateboards. De medewerkers van de sociale werkplaats, die de planken maken, hebben de vrije hand bij het selecteren van de houtsoorten en de compositie ervan. Daardoor is geen plank hetzelfde. het exemplaar op de foto is de Mackerel, € 120.

bonsai-state.com

Wij geven een skateboard van Bonsai State weg. Ga naar: inclusief.volkskrant.nl

De 'Cook-nick'-tafel is niet zomaar een bijzettafeltje, maar dat zag u al aan de prijs.

Het is een kloeke, verrolbare kooktafel, met ingebouwde plek voor gasfles en twee kookpitten. En zwanenpoten, waardoor-ie niet in het gras wegzakt. Gelukkie: hij mag buiten blijven staan. 80 x 75 x 210 cm, euro 2.990.

www.cooknicktable-buitenkoken.nl

null Beeld Ellen Mandemaker
Beeld Ellen Mandemaker

Als ik driemaal met mijn retro bel

Omafietsen en transportfietsen blijven populair. In dit koor van retrofietsen heeft ook de Franse porteurfiets zich gemeld. Met een smaller frame en een rekje voorop is dit een elegantere variant dan de eerder genoemde fietsen. Daar hoort een passende bel bij, zoals de koperen 'Portland'-fietsbel. Met z'n klassieke geluid kunt u uw medeweggebruiker dringend doch vriendelijk waarschuwen. Adviesprijs € 15.

basil.nl

We geven drie Portland-fietsbellen weg ter waarde van €15. Ga naar: volkskrant.nl/inclusief

null Beeld Ellen Mandemaker
Beeld Ellen Mandemaker

Vuur zonder rook

Niets mooier dan een fijne fik. En als je dan ook nog nagenoeg rookloos een potje kunt koken met stukjes afvalhout of gesprokkelde takken kan de voorjaarsavond niet meer stuk. Dit buitenfornuis van ontwerper Bertus Fridael uit Eindhoven belooft een efficiënte verbranding en ziet er fraai uit.

We geven een Burnwise Model C ter waarde van euro 199 weg. Ga naar: volkskrant.nl/inclusief

'Burnwise Model T', 40 cm hoog, euro 585. Beeld Ellen Mandemaker
'Burnwise Model T', 40 cm hoog, euro 585.Beeld Ellen Mandemaker

Lijst

Vaak geldt: hoe eenvoudiger hoe beter. Deze lijst van Moebe bestaat slechts uit vier latjes eikenhout en twee platen plexiglas die bij elkaar worden gehouden door een elastiek waaraan de lijst ook opgehangen kan worden. A4 (€ 40), A3 (€ 45) en A2 (€ 67). frozenfountain.nl

Wij geven drie lijsten van Moebe weg in een formaat naar keuze. Ga naar: volkskrant.nl/inclusief

null Beeld Ellen Mandemaker
Beeld Ellen Mandemaker

Van bootschoen tot scootersneaker

De meningen zijn verdeeld, de een vindt 'm supercool, de ander ziet een bejaardenstapper. En dat klopt allebei: de schoen is als een klassieke bootschoen bedacht door Prada. Hij heet dan ook America's Cup. Maar volgens Vjèze Fur is het 'echt een schoen van de straat'. 'Van zeiljacht tot scooter, dat vind ik gewoon grappig. Ik zag er veel staan in een sneakershop in de Bronx. Ze bestaan al een tijdje, dus ik loop achter op de trend.' shoebaloo.nl

null Beeld
Beeld

Geheimtaal

Hoe toont u dat u van de hoed en de rand weet op designgebied? Let wel: op een subtiele manier? Wat dacht u van een broche of hangertje op uw borst, met de beeltenis van een bekende designstoel of -lamp. De roestvrijstalen exemplaren van het ontwerpduo Lucas & Lucas fungeren als een geheimtaal voor kenners. Ze kozen vier bekende ontwerpen: de Revoltstoel van Friso Kramer, de scharnierlamp van Jieldé, de caféstoel van Thonet en de industriële Tholixstoel. Broches € 39 per stuk. Kettingen € 39, T-shirts € 34, posters € 66.

designlovesyou.com

We geven vier broches van lucas & lucas ter waarde van € 39 weg. Ga naar: volkskrant.nl/inclusief

null Beeld Ellen Mandemaker
Beeld Ellen Mandemaker

Denk om de lak

Het glimt, heeft vier wielen en is peperduur. Dan weet u het wel: jongensspul (geschikt voor beide seksen, natuurlijk). Het Zweedse speelgoedbedrijf Playsam heeft een onweerstaanbare collectie rollend en vliegend materieel: miniatuur kinderwagens, race-auto's en een raket. Alles van beukenhout en verantwoorde glimlak.

Prijzen van de auto's: tussen € 55 en € 74, per stuk.
playsam.com

De raket en de vierwielers op de foto geven we weg. Ga naar: volkskrant.nl/inclusief

null Beeld Ellen Mandemaker
Beeld Ellen Mandemaker

Vogeltasje

Te vroeg in het jaar zo'n vogelhuisje? Juist niet: zo kunnen de gevederde vrienden vast wennen aan hun nieuwe woning. Dit onderdak is gemaakt door de firma Eternit.

De Zwitserse fabrikant van bloembakken en tuinmeubels heeft al sinds 1980 zijn leven gebeterd en verwerkt geen asbest meer in zijn producten. Dit onnadrukkelijke hangkastje is dus gemaakt van cement, versterkt met natuurlijke vezels. Het kleine gaatje voorkomt bezoek van grote vogels en gedierte als eekhoorns.

Vogelhuisje Birdy, in klassiek Eternit-grijs of antraciet. euro 95.
extravert.nl

null Beeld Ellen Mandemaker.
Beeld Ellen Mandemaker.

Mijnlamp

Françoise Oostwegel liet zich voor haar afstudeerproject inspireren door de sfeer van het Limburgse mijngebied en de traditionele vakwerkhuizen. Zo zag lamp 'Zuid' het licht. Met eikenhout en koper een moderne variant van de mijnlamp. € 200 (gepubliceerd in het Volkskrant Magazine van 24 januari 2015).

undefined

Lamp 'Zuid' van Françoise Oostwegel. Beeld Ellen Mandemaker
Lamp 'Zuid' van Françoise Oostwegel.Beeld Ellen Mandemaker

Zakklok

Het Hongkongse MMT Watches bedacht een klassiek zakhorloge in een modern jasje. Het klokje is van roestvrijstaal en de houten ring kan verwijderd worden. Met een leren riempje, € 189. restored.nl (gepubliceerd in het Volkskrant Magazine van 17 januari 2015).

undefined

Zakhorloge van MMT Watches. Beeld Ellen Mandemaker
Zakhorloge van MMT Watches.Beeld Ellen Mandemaker

Zitvlak

Een verademing tussen het grauwe beeld van zwarte, grijze en bruine zadels. Heer Zadel fleurt fietsen op met zadels in vrolijke kleuren. Niet alleen leuk voor het straatbeeld, het is ook nog eens makkelijker om uw fiets terug te vinden. €35. (gepubliceerd in het Volkskrant Magazine van 10 januari 2015).

undefined

Zadel van Heer Zadel. Beeld Ellen Mandemaker
Zadel van Heer Zadel.Beeld Ellen Mandemaker

Gered van de glasbak

Jesper Jensen besloot na dertien jaar glasblazen, dat de klassieke manier van werken niet de meest duurzame is. Tegenwoordig stapt hij elke ochtend op de fiets in Berlijn om wijnflessen te verzamelen. Hij maakt er glazen, schenkkannen en vazen in verschillende soorten, kleuren en maten van.

Glazen vanaf € 11,50 per stuk, schenkkannen vanaf € 29,90 en flesvazen vanaf € 29,90.
(gepubliceerd in het Volkskrant Magazine van 3 januari 2015).

undefined

Glaswerk van Jesper Jensen. Beeld Ellen Mandemaker
Glaswerk van Jesper Jensen.Beeld Ellen Mandemaker

Schommelen

Van een afstand is dit een doodgewone schommelstoel voor de oudere medemens: een omaatje, een knot wol en een kat aan haar bepantoffelde voeten en het 20ste-eeuwse nostalgieplaatje is compleet. Totdat we op het kaartje lezen dat dit een herontwerp van een schommelstoel betreft door de gevierde Spaanse ontwerpster/architect Patricia Urquiola.

En dan zien we: een oud ontwerp, maar behoorlijk bij de tijd. De stoel is van mat kunststof, de schommelpoten zijn van essenhout en de poten van metaal. Schommelstoel Comeback van Kartell in zes kleuren. € 494. designshops.eu
(gepubliceerd in het Volkskrant Magazine van 27 december 2014).

Schommelstoel van de Spaanse ontwerpster/architect Patricia Urquiola. Beeld Ellen Mandemaker
Schommelstoel van de Spaanse ontwerpster/architect Patricia Urquiola.Beeld Ellen Mandemaker

Borstelbootjes

Toen een bevriend kunstenaarspaar in het huwelijksbootje stapte, bedacht ontwerper Melchior van Dansik dit cadeau. De borstelbootjes werden al snel ook buiten de privésfeer met enthousiasme ontvangen. Saaie klusjes zoals de kruimels van de eettafel vegen, worden ineens een stuk leuker.

12 cm lang, € 15 per stuk. adorable.nl

We geven er drie weg. Ga naar: facebook.com/volkskrantmagazine

Borstelbootjes van adorable.nl. Beeld Ellen Mandemaker
Borstelbootjes van adorable.nl.Beeld Ellen Mandemaker

Van leer

Het schort is allang niet meer alleen een praktisch kledingstuk voor in de keuken, maar gepromoveerd tot het uniform van hippe koks, stoere barbecuefanaten en creatieve meubelmakers. Schortenmaker Frank Abbenhuis snijdt ze met de hand uit Nederlands tuigleer.

Leverbaar in nude, cognac, zwart, taupe en army. Dit schort: €159,95.

wit-loft.com

Wij geven een zwart leren schort weg van €139,95. Ga naar: volkskrant.nl/ inclusief

null Beeld Ellen Mandemaker
Beeld Ellen Mandemaker
Meer over