Montesinos lijkt in handen van leger Peru

Veel wijst erop dat Vladimiro Montesinos, de gevreesde ex-adviseur van president Fujimori van Peru en aanleiding van de huidige crisis, wordt vastgehouden in het kantoor van de SIN, de geheime dienst, in het zuiden van Lima....

In Lima gingen demonstranten maandag weer de straat op. 'We gaan net zo lang door tot het hoofd van Montesinos over de keien rolt', aldus een deelnemer. Peru vreest èn feest. Het land is stuurloos. Wat gaat er gebeuren? Wie heeft nu de macht? Heeft Fujimori nog de controle over de doorgaans machtige militairen? Sinds zaterdagavond houdt de president zich stil in zijn paleis. Slechts regeringsfunctionarissen van het tweede echelon doen uitspraken, zoals premier Salas die maandagochtend bevestigde dat Montesinos in Lima was en dat er een onderzoek tegen hem loopt. Volgens niet bevestigde berichten is de chef van de gevreesde geheime dienst de afgelopen dagen koortsachtig bezig geweest met het vernietigen van documenten.

Acht oppositiepartijen hadden maandag na een nacht vergaderen de onmiddellijke arrestatie van Montesinos geëist. De Raspoetin van Peru wordt beschuldigd van betrokkenheid bij doodseskaders en marteling, illegale verrijking, afpersing en corruptie.

Sommige analisten geloven dat Fujimori uit eigenbelang de voorkeur geeft aan een elegante oplossing, een vlucht naar het buitenland en dat het bericht over de arrestatie misschien een vals alarm is. De ex-adviseur heeft veel belastend materiaal over Fujimori. Bovendien werd maandag duidelijk dat Fujimori ook voorkomt op een van de nog niet vertoonde 'corruptietapes' die uit Montesinos' kantoor zijn ontvreemd.

Dat generaal Villanueva Ruesta de arrestatie zou hebben verordonneerd is opmerkelijk. De aan Montesinos gelieerde generaals zitten zelf ook tot hun nek in corruptieaffaires. Allen vrezen vervolging. 'Vroeger dreigden militairen met een staatsgreep als de volgende regering een onderzoek opende. Maar de tijden zijn veranderd', zegt politiek analist Fernando Rospigliosi.

Asiel is geen garantie meer voor straffeloosheid. En landen die een corrupte afgezette machtskliek willen ontvangen, zijn schaars. Desalniettemin staat er op de luchtmachtbasis bij het SIN-kantoor een vliegtuig klaar. Maandag deed in Lima het bericht de ronde dat Montesinos en de zijnen in ieder geval in Cuba een tussenlanding mogen maken.

In de kazernes is het tot nog toe rustig, maar het machtsvacuüm is gevaarlijk. De oppositie, die een overgangsregering onder leiding van de nationale ombudsman wenst, wil de druk opvoeren met demonstraties. Als de onzekerheid voortduurt, neemt de kans op een staatsgreep door officieren en regio-commandanten toe. Zij zijn jarenlang vernederd door Montesinos.

Maandag kwamen ook meer details naar buiten over Fujimori's verrassende besluit nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De ministers die hij van tevoren had ingelicht, hadden zich allen verzet. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright had Fujimori een ultimatum gesteld. Cesar Gaviria, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten had Fujimori ontslag van Montesinos gevraagd. Toen duidelijk werd dat de adviseur zich niet liet verwijderen en kon rekenen op steun van de militaire top, bleef Fujimori slechts een oplossing over: hij moest opstappen.

Meer over