Montere gezaghebber Richardson van Sint Maarten bezoekt Nederland 'Onze stranden zijn weer wit'

Sint Maarten neemt het herstel van het eiland na de orkaan Luìs vastberaden ter hand. Die boodschap kreeg politiek en ambtelijk Den Haag deze week te horen van gezaghebber Dennis Richardson....

ROB GOLLIN

Van onze verslaggever

Rob Gollin

DEN HAAG

Ruim twee maanden nadat de orkaan Luìs Sint Maarten teisterde, verblijft gezaghebber Dennis Richardson nog altijd in een pension. Lokale aannemers en schade-experts op het eiland maken overuren en hebben nog geen tijd gehad zich over zijn zwaar gehavende huis te ontfermen.

Zijn sores staan bepaald niet model voor de wederopbouw, beklemtoont Richardson donderdagavond in het Antillenhuis in Den Haag, bijna aan het eind van een vijfdaags bezoek aan Nederland. Afgezien van het herstel van de voedsel-, drinkwater- en stroomvoorzieningen, is de meeste energie besteed aan het opkalefateren van de faciliteiten voor toerisme, de belangrijkste motor voor de lokale economie. 'De heuvels zijn weer groen, de stranden zijn weer wit, de hotels hebben water, airco en telefoon', meldt de gezaghebber monter.

Dat The Friendly Island maar weer zo snel mogelijk op de kaart van de touroperators moge komen. Reisorganisatoren uit de Verenigde Staten worden er nu rondgeleid, deze week maakte Richardson afspraken met de KLM over een campagne, later gaan er uitnodigingen naar collegae in Zuid-Amerika. Vier hotels hebben de deuren nog gesloten. Maar het volledig verwaaide en uitgevloerde Sint Maarten bestaat niet meer, is de boodschap. Begin deze maand verscheen het eerste cruiseschip weer op de rede van Philipsburg. American Airlines heeft de vluchten vanuit Miami hervat .

Richardson was deze week in Nederland om politiek en ambtelijk Den Haag de vastberadenheid te tonen waarmee het herstel ter hand wordt genomen. Dat de voormalige politieke doodsvijanden Democratic Party en Sint Maarten Patriotic Alliance nu samen het bestuurscollege vormen, maakt die intentie alleen maar overtuigender. 'Luìs heeft het proces naar een integer bestuur in plaats van een wildwestcultuur versneld', zegt Richardson.

Vaststaat dat het eiland niet op eigen houtje op de been kan krabbelen. Nederland zal ook na de veertig miljoen gulden die voor noodhulp is gegeven, moeten bijdragen aan de wederopbouw. De totale schade is geraamd op één miljard, waarvan ongeveer de helft is gedekt door verzekeringen.

Om de economie aan de praat te krijgen, de hoogst noodzakelijk sociale voorzieningen te kunnen handhaven en de infrastructuur te verbeteren, is op korte termijn 93,5 miljoen gulden nodig. Als Nederland bereid is leningen te verstrekken, kan Sint Maarten zo'n vijftig miljoen zelf opbrengen. De rest zal van schenkingen moeten komen.

In het overleg met minister Voorhoeve van Antilliaanse en Arubaanse Zaken zijn geen bedragen aangekondigd, vertelt Richardson. Het wachten is op een 'totaalplan'. 'Maar ik ben al blij met de toezegging dat we vooruitlopend daarop wel de urgentste zaken kunnen aanpakken.'

Speerpunt is de volkshuisvesting. Onmiddellijk na de ramp kondigde Richardson aan het illegalenprobleem te willen aanpakken en de smerige krottenwijken rond Philipsburg te zullen ontruimen. Hij stelde betere huisvesting in kleine complexen in het vooruitzicht.

Acht van de dertien wijken liggen inmiddels plat. Waar de bewoners zich nu ophouden, is niet duidelijk. In een speciaal opgericht tentenkamp hebben zich ruim vierhonderd mensen gemeld. Tweehonderd illegalen hebben op kosten van Sint Maarten een enkeltje thuisland aanvaard. Een onbekend aantal is op eigen gelegenheid vertrokken.

Richardson: 'We hebben de indruk dat een grote groep zich nog van shanty town naar shanty town verplaatst.' De angst voor deportatie is kennelijk nog groot, en de hoop op een betere huisvesting gering. Richardson meent dat hun vrees ongegrond is. 'We bekijken van geval tot geval of iemand mag blijven. En we zijn ervan overtuigd dat we leuke en speelse wijkjes kunnen opzetten. Eenvoudige units, maar wel met douche en wc.'

Meer over