Monstrans gestolen uit Museum Gouda

Twee kunstrovers hebben in de nacht van dinsdag op woensdag middels een explosief een vergulde monstrans uit 1662 in Gouda gestolen. 'Ze wisten wat ze wilden en waar het lag', aldus museumdirecteur De Kleijn.

JUST FONTEIN

GOUDA - Met een explosief hebben twee inbrekers in de nacht van dinsdag op woensdag een groot gat geblazen in de massief houten deur van het Museum Gouda. De dieven maakten een vergulde monstrans uit 1662 buit. Door de ontploffing vlogen brokstukken meer dan 30 meter de museumzalen in en beschadigden daarbij twee grote schuttersdoeken van Ferdinand Bol en Wouter Crabeth.

'Bouwkundige schade, materiële schade en een diefstal. Een zwarte dag voor het Museum Gouda', zegt directeur Gerard de Kleijn. Vol ongeloof ijsbeert hij voor het museum. 'De dieven zijn zeer doortastend te werk gegaan, want ze zijn minder dan een minuut binnen geweest. Ze wisten heel duidelijk waar ze moesten zijn en wat ze wilden hebben.'

Een monstrans wordt in de katholieke kerk gebruikt voor het tonen van hosties. Het museum had hem te leen van de parochie H. Antonius van Padua uit Gouda. Met een hakbijl sloegen de inbrekers de vitrine aan diggelen waarin de monstrans tentoongesteld lag. De Kleijn: 'Een hele bizarre kunstroof dit. Ik zou niet weten wat je met antiek religieus zilverwerk op de zwarte markt kunt doen.'

Rens Brouwer (52) woont tegenover het museum en schoot rechtop in zijn bed toen de deur werd opgeblazen. 'Het was een harde, doffe plof. Ik dacht eerst dat het misschien ging om een ramkraak van de pinautomaat hier in de buurt, of dat de kaasfabriek ontplofte.' Zijn vrouw Mieke van Loon (51) heeft slecht geslapen. 'Ik lag na te trillen in bed. Het was een verschrikkelijke knal.'

De politie arriveerde in enkele minuten. Vrijwel direct werd ook een helikopter ingezet. 'Die heeft de hele ochtend rondgecirkeld boven het centrum. Helaas is er nog niemand gepakt', vertelt Lex Bender, woordvoerder van de politie. Getuigen hebben de twee kunstrovers zien wegrijden op een grote motor.

'Het vermoeden bestaat dat de dieven de motor na een kort ritje hebben ingeruild voor ander vluchtvervoer. Dat kan een auto zijn, maar ze kunnen ook ergens naar binnen zijn gegaan', analyseert Bender.

Arno Groenendaal werkt al 25 jaar in het museum en is zichtbaar aangeslagen. 'Verschrikkelijk. Dit is nog nooit voorgekomen in al die tijd dat ik hier werk. De schade die is aangericht, is niet alleen materieel, maar zeer zeker ook emotioneel', zegt hij. Vooral de schade aan het schutterstuk van Crabeth is groot.

De rondvliegende ijzeren brokstukken beschadigden het schilderij tot op het doek. De centimeterslange sneden zijn duidelijk zichtbaar. Op het doek van Ferdinand Bol zijn de witte beschadigingen wat kleiner. Hoe hard de ontploffing is geweest, blijkt uit de kratertjes in de muur, vele meters verwijderd van de geforceerde deur.

'Zo blaas je een kluis op, geen museum. De werken zijn te restaureren, hoewel bij de Crabeth niet alleen de verf, maar ook het doek beschadigd is. We zijn hier weken zoet mee', legt De Kleijn uit.

De museumdirecteur toont zich strijdvaardig en houdt goede hoop. 'Er bestaat natuurlijk een kans dat de boeven gepakt worden. We hebben prachtige kunst, dus we zullen vandaag ook gewoon open gaan!'

In Museum Gouda is op dit moment de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid te zien, met de 16de-eeuwse ontwerptekeningen voor de befaamde Goudse Glazen, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Die tentoonstelling is onaangeroerd gebleven.

De verzekeringsmaatschappij van het museum looft een beloning van 5.000 euro uit voor het terugbrengen van het kostbare pronkstuk.

undefined

Meer over