Monster met verleden

BART KOETSENRUIJTER

Zo omschrijft Ang Lee zijn creatie. 'Het is de verpersoonlijking van iets wezenlijks van Bruce Banner. Iets wezenlijks zelfs van iedereen.'

De in Taiwan geboren Ang Lee gedraagt zich in de Verenigde Staten als een voorbeeldige filmstudent. Hij slaagt erin met bijna elke nieuwe film een nieuw genre uit te proberen. Na uiteenlopende films - die allemaal even geslaagd waren - als Sense and Sensibility (1995, een kostuumfilm), The Ice Storm (1997, een modern familiedrama) en Crouching Tiger, Hidden Dragon (2003, een typisch oosterse martial-artsfilm, was in 2003 een super-Amerikaans genre aan de beurt: de stripheldenfilm. Batman, Superman en Spiderman hadden het pad voor Lee geplaveid, maar zijn Hulk zou het afleggen tegen de illustere voorgangers. Geen megasucces, geen vervolgfilms.

Was Bruce Banner (Eric Bana) in de strips een fysicus die muteert als gevolg van een overdosis radioactiviteit, nu is hij een bioloog die het slachtoffer is van genetische manipulatie. Een overmoedig dna-experiment van zijn vader (Nick Nolte) vormt de basis voor zijn metamorfosen, de gammastraling is slechts een katalysator. Hij torst dus een akelig verleden met zich mee - dat kan voor de verdieping van een personage nooit kwaad. Onveranderd is dat hij in een groot groen monster verandert als hij te boos wordt. En daar begint de schoen te wringen. Want waar andere striphelden in hun verfilming hulp kregen van digitale technieken, wordt de Hulk geheel en al digitaal, een cartoon bijna, terwijl hij in die andere scènes een mooi gelaagd personage is. Dat zou weleens kunnen verklaren waarom het filmmonster minder succesvol werd dan die andere stripfiguren. Al deden Batman, Superman en Spiderman natuurlijk ook iets wat Hulk niet vermag: de mensheid redden van het kwaad.

Hulk (Ang Lee, 2003)

RTL 7, 20.30-23.10 uur.

Dr. T & the Women

(Robert Altman, 2000) Hoewel-ie de vorm heeft van Robert Altmans beste films, wordt Dr. T & the Women beschouwd als een van zijn mindere. Gelukkig zijn die nog altijd het aanzien waard. De setting voor deze satire over de high society van Dallas is de praktijk van gynaecoloog Sullivan 'Sully' Travis (Richard Gere), bij wie de opgedofte Texaanse dames graag langskomen. En ook thuis is hij omringd door alleen maar vrouwen. Dat wordt een man op een gegeven moment te veel. Zo ook Sully.

RTL 8, 20.30-23.00 uur.

The Other End of the Line

(James Dodson, 2008) Romantische komedie met natuurlijk een onbestaanbare premisse: New Yorkse yup raakt aan de praat met de telefoniste van zijn creditcardmaatschappij, waarna ze een afspraakje maken zonder dat hij weet dat zij in Mumbai aan de telefoon zit. Met de Indiase ster Shriya Saran als koppige jonge vrouw die zich verzet tegen een gearrangeerd huwelijk en Jesse Metcalfe als mannelijk lekker ding.

Net 5, 20.30-22.45 uur.Bart Koetsenruijter

undefined

Meer over