NieuwsDraagplicht

Mondkapjes hoeven niet meer op in centrum Amsterdam en Rotterdam

Het is vanaf dinsdag niet langer verplicht om een mondkapje te dragen in drukke winkelstraten in Rotterdam en Amsterdam. De burgemeesters Aboutaleb en Halsema hebben besloten om de ‘proefperiode’ niet te verlengen.

Bart Dirks
Informatieborden moesten mensen in Rotterdam wijzen op de mondkapjesplicht op drukke plekken in de stad.  Beeld ANP
Informatieborden moesten mensen in Rotterdam wijzen op de mondkapjesplicht op drukke plekken in de stad.Beeld ANP

De mondkapjesverplichting werd slecht nageleefd: in Amsterdam werden 150 boetes uitgedeeld op de Wallen. Winkeliers klaagden dat klanten niet meer kwamen shoppen vanwege de mondkapjesplicht. Cijfers over boetes in Rotterdam zijn er niet.

Amsterdam en Rotterdam voerden op 5 augustus een mondkapjesplicht in op drukke plekken in de stad. De steden verwachten over een week een evaluatie van het experiment.

‘In de evaluatie wordt bekeken of het dragen van een mondkapje heeft gezorgd voor een gedragsverandering’, aldus de gemeente Rotterdam. Volgens burgemeester Halsema hoeven mondkapjes niet langer meer worden verplicht, omdat het minder druk wordt in de hoofdstad: het is minder druk omdat het weer slechter is en omdat de zomervakantie maandag voorbij is.

In Amsterdam geldt dit weekend nog een mondkapjesplicht op de Wallen, de Kalverstraat, Nieuwendijk, de Albert Cuypmarkt en Plein ’40-’45. In Rotterdam zijn mondkapjes nog even verplicht in drukke winkelstraten van het centrum, op de markten van de Binnenrotte, Grote Visserijstraat en Afrikaanderwijk en in de winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

Lees verder: ‘Keep your distance’ – maar niemand op de Wallen lijkt het bord te zien

De gemeente Amsterdam gaat streng optreden tegen mensen die de coronaregels negeren, zei burgemeester Halsema. Daar was vorige week zaterdag in de hoofdstad in elk geval nog weinig van te merken. ‘Als ík burgemeester was, dan zou ik een mondkapje verplichten in elke winkel en in alle drukke straten.’

Nederlander met mondkapje wordt niet opeens onvoorzichtig

Wie een mondkapje draagt, waant zich niet opeens zo veilig dat hij minder afstand houdt. Niet het mondkapje, maar drukte maakt dat we geen anderhalve meter afstand meer tot elkaar houden. Dat blijkt uit eerste onderzoek op straat.

Meer over