'Molukse jongeren zijn geen gevaar voor de staat'

Het Openbaar Ministerie zal de twee Vrije Molukse Jongeren die september onder andere dreigden met aanslagen op premier Kok en minister Van Aartsen niet vervolgen wegens het in gevaar brengen van de staatsveiligheid, waarop een maximum celstraf van levenslang staat....

Van onze verslaggever

Bij de arrestatie van de Molukkers werd hardop gespeculeerd over de mogelijkheid om de twee te vervolgen op een grond van artikel 95a, een artikel dat hoogst zelden wordt gebruikt. Th. Hiddema, raadsman van verdachte G. Makatita, noemde het destijds een 'imponeeraanklacht'. Hij liet de rechter-commissaris weten dat hij premier Kok en minister Van Aartsen als getuige wilde horen om te kunnen vaststellen of hun handelen daadwerkelijk was beïnvloed door de dreigementen van de Molukkers.

Dat zal nu niet meer gebeuren, verwacht Hiddema. Volgens de advocaat is dat van groot belang voor zijn 28-jarige cliënt, onder meer omdat zijn werkgever een ontslagprocedure is begonnen vanwege zijn vermeende staatsgevaarlijkheid. Mede-verdachte P. Patty hoeft niet te vrezen voor zijn baan. Hij is weer aan het werk bij de provincie Overijssel.

Meer over