Molukkers herdenken uitroepen republiek

AMERSFOORT (ANP) - Ongeveer 1500 Molukkers zijn woensdagmiddag in Amersfoort bij elkaar gekomen om het uitroepen van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS) te herdenken. Dat gebeurde op 25 april 1950 in Nederland,.

Het gebeurde kort nadat de soevereiniteit over Nederlands-Indië overgedragen werd aan Indonesië. De RMS werd, behalve door het Afrikaanse land Benin, door geen enkel land erkend. De Molukkers komen elk jaar bij elkaar om aandacht te vragen voor hun strijd naar erkenning. Het thema is dit keer 'De toekomst van de Molukken'.

President Frans Tutuhatunewa en premier/vice-president John Wattilete van de RMS zullen spreken op de bijeenkomst. Premier in ballingschap Wattilete liet woensdag weten geen problemen te verwachten tijdens of na de bijeenkomst. Bij eerdere herdenkingen was sprake van gevechten met de mobiele eenheid.

In het verleden waren jongeren uit de Zuid-Molukse gemeenschap verantwoordelijk voor de treinkaping in De Punt en de gijzeling van een lagere school in Bovensmilde in 1977. Een jaar laten vond er nog een gijzeling plaats in het provinciehuis in Assen, maar de laatste is het relatief rustig, zegt Wattilete. ,,Geweld dient onze zaak niet.''

Meer over