Molly Norris is veroordeeld tot een geestenbestaan

Het begon met bedreigingen aan het adres van de makers van South Park, die Mohammed hadden afgebeeld in een aflevering van de tekenfilmserie....

Amanda Kluveld

Molly Norris verklaarde dat 20 mei de eerste jaarlijkse Everybody Draw Muhammad Day zou worden en verzon de groep Citizens Against Citizens Against Humor, die deze dag zou sponsoren. De cartoon was opgedragen aan de makers van South Park. Het is de taak van een cartoonist om niet politiek correct te zijn, zei ze. Ze werd door velen bekritiseerd. Ze beledigde moslims, ze was ongevoelig voor de gevoeligheden van anderen.

Het was kinderachtig. Het was blasfemisch en schadelijk voor de relatie tussen moslims en niet-moslims. In de kranten was nauwelijks een commentaar te vinden waarin het voor haar opgenomen werd.

Daarna volgden de bedreigingen. Molly Norris verdient het niet om te ademen. Zij verdient het niet om te leven. Dat zei Anwar Al-Awlaki. Toen Al-Awlaki nog imam was van de Dar Al-Hijra moskee in de Verenigde Staten, werd hij door de Amerikaanse media gevierd als een jonge gematigde moslimleider van het type dat na 11/9 zo nodig was. Inmiddels is hij regionaal commandant van Al Qaida.

Hij inspireerde Nidal Malik Hassan, die verantwoordelijk was voor de moordpartij in Fort Hood en Feiz Muhammad, die opriep tot het onthoofden van Geert Wilders. Umar Farouk Abdulmutallab, die met behulp van explosieven in zijn onderbroek, vlucht 253 van Northwest Airlines wilde opblazen, zegt dat hij werd getraind door Al-Awlaki. Ook Chesser, de bedreiger van de makers van South Park, die in juli dit jaar op weg naar Somalië werd gearresteerd, omdat hij ervan wordt verdacht banden te hebben met een terroristische organisatie, voerde een uitgebreide correspondentie met Al-Awlaki.

Molly Norris nam alles terug. Ze verwijderde de cartoon van haar website, zei dat ze niets te maken had met de Facebookpagina waarop het initiatief werd gepromoot. De Facebookpagina had voor veel ophef gezorgd en zelfs voor een blokkade van dit sociale netwerk in Pakistan.

Ze verklaarde dat haar cartoon was gegijzeld door anderen die er allerlei dingen mee deden, zoals een Draw Muhammad Day promoten, die ze nooit had gewild. Ze bood haar excuses aan moslims aan.

Ze had hun onrecht gedaan, verklaarde ze. Ze wilde een bijdrage leveren aan een beter begrip van de islam, door mee te werken aan projecten op dit gebied, zei ze. Ze ontkende in alle toonaarden ooit een Draw Muhammad Day te hebben geïnitieerd.

Molly Norris werd wederom bekritiseerd. Ze liet de terroristen winnen. Ze was laf.

Maar is dat wel zo? Tegelijk met haar excuus, publiceerde ze een cartoon waarmee ze duidelijk maakte dat het woedend maken van extremistische moslims een goede manier is om af te vallen. Je raakt zo in de stress dat je vanzelf vermagert. Nu is Molly Norris ver van Seattle, waar ze woonde en cartoons tekende. Zonder sociaal netwerk en zonder haar naam. Misschien voor even, maar het kan goed dat ze voor altijd de onzichtbare vrouw moet blijven.

Er zijn mensen die hopen dat de verdwijning van Molly Norris een nieuwe satirische actie is. Een soort performance art waarmee een of ander maatschappelijk statement over het islamdebat wordt afgegeven. De kans dat dit het geval is, is niet groot.

Dat ze ernstig bedreigd wordt, staat vast en het is zeer de vraag of zij die vinden dat Molly Norris niet mag leven plotseling van mening veranderen als ze tevoorschijn komt en heel hard: ‘Grapje!’ en ‘Ik wilde hiermee commentaar leveren op de alomtegenwoordige islamofobie’, roept. De excuses die Salman Rushdie aanbood, hebben hem ook niet geholpen en extreme moslims, die mensen op een dodenlijst plaatsen, staan niet in de eerste plaats bekend om hun waardering van satire en humor.

Het zal niet meevallen om het geestenbestaan vol te houden. Molly Norris wordt namelijk niet beschermd. De FBI heeft haar aangeraden om te verdwijnen, maar doet verder niets voor haar. Geen bescherming krijgt ze, geen begeleiding, geen geld. Ze is geen getuige in een belangrijke rechtszaak, ze is maar een cartoonist op wie een aantal extremistische moslims woedend zijn. Ze is maar een tekenares, die op een dodenlijst staat samen met Kurt Westergaard en Lars Vilks. Kennelijk wenst Amerika zulke burgers niet te beschermen.

Andere bedreigde burgers zijn aanzienlijk beter af, zoals imam Feisal Abdul Rauf, van de geplande moskee bij Ground Zero. De imam mijdt New York zoveel mogelijk, omdat hij wordt bedreigd. Anders dan Molly Norris kan hij zijn identiteit en werk behouden en wordt hij niet aan zijn lot overgelaten. De politie beschermt hem tegen ‘een stel gekken’.

Meer over