Mollema pakt 'mooiste zege uit carrière' na lange solo in Tour

Al 26 keer finishte een renner van Trek-Segafredo dit jaar als tweede, dus als Mollema wint roept ookde Spanjaard Alberto Contador opgelucht 'good job'. En de winnaar? 'Eindelijk', met bibberlip.

Bauke Mollema was de hele dag in de aanval Beeld anp
Bauke Mollema was de hele dag in de aanvalBeeld anp

Aan het gezicht van Bauke Mollema is doorgaans weinig af te lezen. Vraag hem hoe het gaat en hij kijkt je aan met een vriendelijk, uitgestreken gezicht, waarna een antwoord volgt dat steevast begint met: 'Mwoahhh ....' Zelden geeft hij iets van zijn gevoelsleven prijs.

Maar zie hem daar nu eens rijden, zondagmiddag, in de straten van het zonovergoten Le Puy-en-Velay. Helemaal alleen in de finishstraat. Armen in de lucht, de vuist gebald en een gelukzalige lach op zijn gezicht. Hier rijdt Bauke Mollema uit Zuidhorn, winnaar van de vijftiende etappe in de Tour de France. 'Eindelijk', zal hij later zeggen, met een bibberlipje.

'De mooiste zege uit mijn carrière', noemt Mollema de overwinning in Le Puy-en-Velay. Als klein jongetje stond hij samen met zijn ouders op vakantie in Frankrijk langs het parcours van de Tour de France.

Nu speelde hij zelf een hoofdrol in het grootste wielercircus ter wereld door 30 kilometer voor het einde te ontsnappen uit een groep, waarvan later alleen nog Warren Barguil, Primoz Roglic, Diego Ulissi en Tony Gallopin serieus jacht op hem maakten.

Wat volgde waren 'de 30 zwaarste kilometers uit mijn carrière.' Mollema, lachend: 'Nog nooit heb ik zo lang alleen gereden, afgezien van een tijdrit.'

In zijn kenmerkende stijl harkerig, de schouders heen en zweer zwiepend bleef hij weg uit het zicht van zijn achtervolgers. Op zijn oortje hoorde hij ploegleider Steven de Jongh aanmoedigingen schreeuwen: 'Ze willen niet werken achter je, Bauke. Ze willen geen energie verspillen door jou terug te halen. Doorgaan!' En inderdaad, het verschil met de achtervolgers bleef schommelen op rond vijftien seconden.

Bauke Mollema zet in Vidal aan op de laatste klim van de etappe op weg naar le Puy-en-Vélay, waar Mollema de dagzege binnenhaalt. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Bauke Mollema zet in Vidal aan op de laatste klim van de etappe op weg naar le Puy-en-Vélay, waar Mollema de dagzege binnenhaalt.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Knechten voor Contador

Toeval is een groot woord, maar de zege van Mollema was zeker niet gepland. Bij de start in Düsseldorf was het nog de bedoeling dat hij in deze Tour zou knechten voor de dit jaar overgekomen Alberto Contador, maar toen de Spanjaard zoveel tijd begon te verliezen, mocht Mollema alsnog zonder voorbehoud voor eigen kans rijden.

De Groninger is er de man niet naar om te klagen, maar wie hem goed beluisterde, hoorde dat het hem stak dat hij in de belangrijkste wedstrijd van het jaar niet langer de belangrijkste pion was.

Oké, hij was de troef van Trek-Segafredo in de Giro d'Italia, waarin hij geen rol van betekenis speelde, maar dat was toch iets anders. 'De Giro is mooi, maar de Tour is het meeste speciale van alle rondes.'

Veelzeggend was zijn uitspraak: 'Volgend jaar kom ik terug in de Tour als kopman.' Hij neemt duidelijk geen genoegen meer met een rol op het tweede plan.

Nederlandse ritwinnaars in de Tour

Tom Dumoulin 2016 (2x)

Lars Boom 2014

Pieter Weening 2005

Servais Knaven 2003

Karsten Kroon 2002

Michael Boogerd 2002

Erik Dekker 2001

Leon van Bon 2000

Erik Dekker 2000 (3x)

Bescheiden palmares

Mollema won dit jaar de Ronde van San Juan in Argentinië. Verder op zijn palmares: de veroorzaker van een kortstondige Bau & Lau-gekte in 2013, een rit in de Vuelta (2013) en vorig jaar de Clásica San Sebastián. Maar een veelwinnaar is hij nooit geweest. Op zijn erelijst prijken vooral tweede en derde plaatsen.

Zijn ploeggenoot Koen de Kort bij Trek: 'Bauke rijdt al jarenlang mee met de wereldtop. Maar soms heb je een zege nodig om je kwaliteiten te bevestigen. Dit was die zege.'

Drie jaar geleden stapte Mollema over van het toenmalige Belkin, opvolger van Rabobank, naar Trek. Hij stapte daarmee ook uit de schaduw van Robert Gesink, die volgens hem in de ploeg belangrijker was. Bovendien beschikte Trek in zijn opinie over beter materiaal, een verwijzing naar de bekritiseerde tijdritfiets van de Bianchi-ploeg.

In dienst van de Amerikaans-Italiaanse formatie deed Mollema vorig jaar in de Tour lang mee om een podiumplaats, maar na een val zakte hij van plaats twee naar plaats tien. Een week later volgde die indrukwekkende overwinning in Clasica San Sebastián.

Opvallend: die zege was bijna een kopie van de rit van gisteren, want ook in Spanje reed hij in de finale weg van een groep vluchters. Over zijn actie om in de voorlaatste klim weg te rijden, zei hij naderhand dat die misschien wat roekeloos was, maar wel noodzakelijk: 'Ik ben niet de meeste explosieve renner. Ik wist: dat gaat hem niet worden, als we samen aankomen. Toen ben ik gegaan.'

Bauke Mollema op weg naar de mooiste zege uit zijn carrière. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Bauke Mollema op weg naar de mooiste zege uit zijn carrière.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Tikkie geheimzinnig

Ploeggenoot Koen de Kort had al een vermoeden toen hij in zijn oortje telkens de naam van Mollema hoorde, maar toen hij op een kilometer voor het einde de speaker opnieuw 'Moll-é-má' hoorde, wist hij genoeg: 'Bauke heeft gewonnen.' De zege van Mollema kwam de ploeg goed uit. In de bus vlogen zijn teamgenoten elkaar in de armen. 'Good job!' riep Contador in de camera's. Al 26 keer was de ploeg dit jaar tweede geworden.

De Kort lag dit jaar samen met Mollema op de kamer tijdens de Tirreno-Adriatico. 'Hij is echt een supergoeie gast, maar om eerlijk te zijn kan ik hem ook niet helemaal doorgronden.' In deze Tour ligt Mollema alleen op een kamer. De Kort: 'Hij is geen einzelgänger, maar gaat wel als eerste van tafel. Dan gaat-ie lekker lezen. Volgens mij is hij nu bezig aan een boek over de Eerste Wereldoorlog.'

De Kort vermoedde dat Mollema na zijn zege in Le Puy-en-Velay nu een keertje niet als eerste van tafel zou stappen. Na afloop volgde de bevestiging. 'Het is morgen rustdag', zei Mollema. 'Ik denk dat we wel een rood wijntje kunnen drinken.'

Meer over