Mollema knabbelt en sprokkelt zich 11 seconden dichterbij

PONTEVEDRA - De Vuelta 2011 lijkt op een secondenspel uit te draaien. Na afloop van de twaalfde etappe staat de topvier van het klassement hoogstens tien tellen van elkaar. In de rit naar Pontevedra knabbelde Bauke Mollema 11 seconden van zijn achterstand op de Britse leider Bradley Wiggins af.


Het peloton had amper startplaats Ponteareas verlaten of Rabobank voerde een vooropgezet plan waarmee Mollema de eerste bonificatiesprint zou kunnen winnen.


In de aanloop naar die tussensprint liep de weg twee kilometer omhoog en werd de Groninger naar de kop van het peloton geloodst. Tot verbazing van zijn concurrenten toonde Mollema zich vervolgens de sterkste in de spurt en pakte hij 6 bonificatieseconden.


'Er was niemand die reageerde, dus dat was mooi', zei ploegleider Erik Dekker. 'Zo'n kans kun je niet laten liggen en 6 seconden is best veel.'


Zo'n 160 kilometer verderop reed Mollema in de massasprint wederom zeer attent van voren en zag hij met genoegen dat het peloton in de lastige slotfase in stukken brak.


De kopman van de Rabobankploeg kwam als 13de over de streep en kreeg dezelfde tijd als de Slowaakse etappewinnaar Peter Sagan, die de Duitser John Degenkolb en de Italiaan Daniele Bennati voor bleef.


Klassementsrenners als Wiggins, de Italiaan Vincenzo Nibali en de Deen Jakob Fuglsang zaten verder van achteren en moesten een verlies van enkele seconden accepteren.


Toen de klassementen werden opgemaakt, bleek dat Mollema 11 seconden van zijn achterstand had goedgemaakt. Hij staat in de algemene rangschikking nog steeds 6de, maar de marge ten opzichte van Wiggins is nog maar 36 tellen.


Of de Vuelta tot de slotdag een secondenspel blijft, wordt de komende dagen bepaald. Dan trekt het peloton de bergen in. Vooral zaterdag (aankomst op de La Farrapona) en zondag (aankomst op de Angliru) wordt het uiterste van de coureurs gevergd. 'Iedereen weet dat de Vuelta waarschijnlijk zondag wordt beslist', zei Wiggins. 'Ik zit in een goede positie en ik probeer mijn hoofd koel te houden.'


Meer over