Molina wint de zestiende etappe, Sagan weer tweede

De Spanjaard Rubén Plaza Molina (Lampre-Merida) heeft de zestiende etappe gewonnen in de Tour de France. Hij sprong op de Col de Manse weg en verdedigde in de afdaling naar Gap zijn voorsprong op de grote kopgroep met 23 renners. De Slowaak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) werd opnieuw tweede, de Colombiaan Jarlinson Pantano (IAM Cycling) derde.

Just Fontein
Plaza Molina op de streep in Gap Beeld anp
Plaza Molina op de streep in GapBeeld anp

De afdaling naar Gap zal altijd de afdaling van Armstrong en Beloki blijven. Maar ook Contador en Froome zullen zich de strijd van 2013 herinneren. Contador schatte een bocht naar rechts verkeerd in en ging neer. Froome moest vol in de remmen om de Saxo-kopman niet achterna te gaan.

En ook vandaag was er weer genoeg spektakel in de afzink naar Gap, het slotstuk in de lange etappe (201 kilometer) van Bourg-de-Péage naar Gap. Het begon met de achtervolging van meesterdaler Peter Sagan, die in de beklimming van de Col de Manse (8,9 km à 5,6%) de Spanjaard Plaza Molina moest laten vertrekken en in de afdaling alles op alles zette om terug te komen. Het leverde behalve een halve minuut tijdwinst, vooral spectaculaire beelden op.

De Slowaak kwam wederom binnen op een tweede plek, alweer zijn vijfde keer deze Tour de France. Achter hem toonde Jarlinson Pantano zich ook een begenadigd daler, door als enige uit de grote kopgroep het zicht op Sagan te behouden.

Favorieten

De favorieten kwamen al vroeg samen te zitten op de laatste klim na straf kopwerk van eerst Tinkoff-Saxo en daarna Sky. Alleen Vincenzo Nibali wist bergop te ontsnappen aan de brigade van Froome, met als laatst overgebleven mannen Wout Poels en Geraint Thomas.

Nibali, die iedere dag sterker wordt, is een van beste dalers van het peloton en wist nog wat tijd te pakken in de afdaling. Een afdaling die na een mislukte bocht bijna een einde maakte aan de Tour van Thomas.

Warren Baguil, de jonge Franse klassementsrenner van Giant-Alpecin kon de bocht niet houden en reed vol tegen Thomas op, die de bocht uitvloog en met zjin hoofd vol tegen een elektriciteitspaal aankwam.

'Ik weet niet wat Barguil daar ging doen. Hij riep zelf in het Frans: pas op een bocht, maar reed daarna vol tegen Thomas op', zei Robert Gesink vlak na de finish tegen de NOS. Echt onder de indruk was Gesink, die er ook bijna bij betrokken was, er niet van: 'We hebben tijdens een dag echt een heleboel van dit soort bijna-momentjes.'

Uiteindelijk verloor Thomas, die op plaats zes net voor Gesink staat, maar zo'n dertig seconden. Bauke Mollema schoof een plek op in het algemeen klassement en staat nu negende. Op de Col de Manse, vlak voor de finish in Gap, moest de Fransman Tony Gallopin lossen. Hij stond negende in het klassement, maar verloor minuten op de groep der favorieten.

Meer over