Mohammed-cartoon geweerd op Nederlandse stations

Tekeningen waarop de profeet Mohammed is afgebeeld - zoals op de cover van Charlie Hebdo - zijn geweerd op metro- en treinstations in Nederland. Het initiatief van politieke jongerenbewegingen werd geweigerd om 'maatschappelijke onrust' te voorkomen.

De cover van de eerste uitgave van Charlie Hebdo na de aanslag op het redactiekantoor. Beeld anp
De cover van de eerste uitgave van Charlie Hebdo na de aanslag op het redactiekantoor.Beeld anp

Afgevaardigden van politieke jongerenbewegingen JOVD, Jonge Socialisten (JS) en DWARS wilden een statement maken naar aanleiding van de bloedige aanslag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo, vorige week woensdag. Op stations moesten borden komen met de tekst 'Vrijheid Overwint Altijd', naast een foto van de cover van Charlie Hebdo met een afbeelding van de profeet Mohammed. Mediabedrijven besloten de profeet niet te willen afbeelden en 'te denken aan de veiligheid' en hebben dus gebogen voor terrorisme, vinden de initiatiefnemers.

'De terroristen hebben nu precies dat bereikt wat ze wilden: zelfcensuur en angst', zegt Matthijs van de Burgwal, hoofdbestuurder van de JOVD. 'We willen met deze actie geen mensen beledigen of provoceren, maar aantonen dat wat er ook gebeurt, de vrijheid van meningsuiting altijd gewaarborgd blijft. Het was een heel sterk statement geweest om door te gaan met dit soort acties, juist nu de vrijheid van meningsuiting zo onder druk staat. Helaas is die kans ons nu ontnomen.'

Aanstootgevend

Ngage Media biedt adverteerders de mogelijkheid om op grote schermen reclame te maken, maar houdt voor deze specifieke opdracht de boot af omdat de cartoons 'aanstootgevend' zouden zijn. Een woordvoerder van Ngage Media: 'De boodschap was niet geschikt om aan zo'n groot publiek te laten zien, dus hebben we besloten er niet mee akkoord te gaan. Wel hebben we een ingestemd met de plaatsing van een cartoon waaarop een mitrailleur het opneemt tegen een potlood, die ziet er een stuk netter uit.' Die cartoon was te zien op het centraal station van Den Haag.

undefined

Meer over