nieuwsverkiezingen engeland

Mogelijke fraude in overwinning van Labour bij Britse verkiezing

De Britse politie onderzoekt mogelijke fraude bij de tussentijdse verkiezing in Peterborough. In deze stad won Labour vorige week nipt van de Brexitpartij van Nigel Farage, maar sindsdien leven er vermoedens dat sprake is geweest van vals spel.

Patrick van IJzendoorn

De tussentijdse verkiezing was nodig omdat de bewoners van de provinciestad hun zittende afgevaardigde middels een massaal gesteunde petitie weg hadden gestuurd. Labours Fiona Onasanya was vorig jaar tot een celstraf veroordeeld wegens meineed tijdens een verkeerszaak. Omdat Peterborough bekendstaat als een eurosceptische stad, was de verwachting dat de Brexitpartij eenvoudig zou gaan winnen.

Het was daarom een verrassing dat Labour de stad wist te behouden. Kandidaat Lisa Forbes behaalde 683 stemmen meer dan de Brexitpartijkandidaat, ondanks beschuldigingen van antisemitisme. Op sociale media had Forbes een duim opgestoken voor berichten die antisemitisch van aard bleken te zijn.

Peterborough is al eerder in opspraak gekomen wegens stemfraude. Zowel leden van Labour als de Conservatieven zijn wegens dat vergrijp veroordeeld. Elf jaar geleden werd Labours afdelingshoofd Tariq Mahmood tot een celstraf veroordeeld wegens fraude bij de verkiezingen waarbij Peterborough voor het eerst een burgemeester van Aziatische komaf kreeg. Mahmood werd daarna uit de partij gezet, maar tijdens deze tussentijdse verkiezing dook hij weer op, met een rode roos op zijn borstzak gespeld. Hij ging onder meer samen met Labour-leider Jeremy Corbyn op campagnepad.

Volgens The Sunday Times zat Mahmood de gehele verkiezingsdag voor de deur van een stembureau en maakte hij een selfie bij het tellen van de stemmen. De krant ontdekte dat in de wijk waar Mahmood campagne had gevoerd, dezelfde als in 2008, opvallend veel stemmen schriftelijk zijn uitgebracht. Het stemmen per post is in het verleden fraudegevoelig gebleken. Sowieso zijn verkiezingen in Engeland fraudegevoelig omdat er geen basisadministratie bestaat en er geen identificatieplicht is bij de stembureaus.

Onder druk gezet

Leden van Democracy Volunteers, een organisatie die in de gaten houdt of verkiezingen wel eerlijk verlopen, hebben gezien dat stemmers, in strijd met de regels, foto’s maakten van hun stembiljet, wat erop kan duiden dat ze een afspraak hebben gemaakt over hun stemgedrag. Ook zagen ze hoe hele gezinnen samen het stemhokje ingingen, wat eveneens tegen de regels is. Mahmood zou de stemgang nauwkeurig in de gaten hebben gehouden.

Tegenover The Mail on Sunday zei John Ault, directeur van de genoemde organisatie en als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Exeter, dat hij meerdere verkiezingen in Europa heeft meegemaakt, maar dat hij in Peterborough dingen zag die hij alleen in Kazachstan had gezien. Democracy Volunteers heeft vijf verschillende vermoedens van stemfraude aan de politie doorgegeven.

Volgens de voormalige leider van de gemeenteraad in Peterborough brengt het uitbrengen van stemmen via de post het gevaar met zich mee dat stemmers thuis door familieleden of belangrijke mensen binnen een gemeenschap onder druk worden gezet om voor een bepaalde kandidaat te stemmen. Volgens Brexitpartijleider Farage is het huidige systeem een kwetsbaar voor ‘corruptie, omkoping en intimidatie’.

Vijf jaar geleden werd er in het Londense stadsdeel Tower Hamlets massale stemfraude gepleegd bij de verkiezing van een burgemeester. Er waren klachten over intimidatie bij stembureaus en zwendel bij stemmen die per post werden uitgebracht. Het leidde tot het afzetten van burgemeester Lutfur Rahman en een onderzoek van de kiescommissie. Deze concludeerde eerder dit jaar dat de politie veel te lankmoedig heeft opgetreden bij klachten over stemfraude.

Meer over