Mogelijke basis daders aanslagen Madrid gevonden

De Spaanse politie heeft in een huis in Morata de Tajuna in de provincie Madrid resten van explosieven gevonden, die ook bij de aanslagen op de forensentreinen zijn gebruikt....

ANP

De politie heeft de naam van de man niet vrijgegeven en stelde dat de persoon nog voortvluchtig is, aldus de krant El Mundo dit weekeinde. Zougam en Zbakh hebben de woning volgens de politie meerdere malen bezocht.

In de woningen zijn ook documenten en ontstekingsmechanismen van koper en aluminium gevonden. De ontstekingsmechanismen zijn van het type dat ook in een bestelbusje is gevonden in de stad Alcalá de Henares bij Madrid. In Alcalá de Henares bevestigden de daders de explosieven aan de treinen.

De politie en veiligheidsdiensten hielden het huisje al twee weken in de gaten. Veiligheidsfunctionarissen namen vrijdag het besluit het pand te doorzoeken, omdat er al twee weken lang niemand meer naar binnen was gegaan.

De Spaanse politie heeft in verband met de aanslagen tot nu toe twintig personen gearresteerd. De omroep Telecinco meldde zaterdag dat de politie een lijst heeft gemaakt van dertig mensen die direct of indirect bij de terreuracties waren betrokken.

Overigens meldde de krant El Pais op zondag dat enige tijd voor de aanslagen de verkeerspolitie in de provincie Leon het busje had aangehouden waarin de aanslagplegers bommen vervoerden naar Madrid. Het voertuig was op weg van de stad Aviles naar de hoofdstad met 110 kilogram explosieven in de laadbak. De bestuurder werd beboet voor een kleine verkeersovertreding. Drie van de vier hoofdverdachten zouden op dat moment in het busje hebben gezeten, maar konden na het korte oponthoud gewoon doorrijden. Het busje was gestolen, maar werd pas later als zodanig opgegeven.

Meer over