Mogelijk weer gifgas gebruikt in Syrië

Regering en oppositie in Syrië hebben elkaar zaterdag over en weer beschuldigd van het gebruik van gifgas. Daarbij zouden vrijdag volgens uiteenlopende bronnen twee à zeven doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Het bericht kon niet uit onafhankelijke bron worden bevestigd.

Op deze archieffoto is te zien hoe een VN-medewerker de plek van een mogelijke gifgasaanval onderzoekt Beeld ap
Op deze archieffoto is te zien hoe een VN-medewerker de plek van een mogelijke gifgasaanval onderzoektBeeld ap

Wat er precies is gebeurd in het plaatsje Kfar Zeita, 200 kilometer ten noorden van Damascus, is onduidelijk en dat zal het voorlopig waarschijnlijk blijven. Bij een vorige gifgasaanval duurde het maanden voordat de Verenigde Naties zekerheid kon geven.

Volgens de regering heeft een aan al-Qaeda gelieerde groep het dorp nu met chloorgas aangevallen. Volgens de oppositie daarentegen kregen de bewoners symptomen nadat de regering vatbommen had afgeworpen. Ook bij Damascus zouden volgens sommige bronnen doden en gewonden zijn gevallen door chemische wapens.

Vernietiging arsenaal
Vorig jaar vielen bij aanvallen met chemische wapens in Syrië honderden doden. Onder Amerikaanse druk stemde het Assad-bewind daarop in met de vernietiging van zijn hele arsenaal. Officieel heeft Damascus zijn hele voorraad onder internationaal toezicht gesteld. Die wordt uit het land weggehaald en vernietigd onder toezicht van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

De Nederlandse diplomate Sigrid Kaag is de speciale coördinator van de gemeenschappelijke missie van VN en OPCW die de vernietigingsoperatie organiseert. Die moet in de zomer zijn afgerond.

Meer over