Mogelijk nieuwe bloeiperiode in eventing door Lips

Overzicht..

Van onze sportredactie

amsterdam Hij wilde alleen naar de Spelen als hij er ‘wat te zoeken had’. Eventingruiter Tim Lips kreeg dinsdag het antwoord. Zijn vijftiende plaats is misschien het begin van een nieuwe Nederlandse bloeiperiode in de discipline, die voorheen als military naam maakte en in de schaduw van het springen en de dressuur staat.

Lips (22) volgde door zijn deelname in Hongkong na zestien jaar onder meer zijn vader op, thans de bondscoach eventing. Nederland kon in Barcelona nog een vierkoppig team afvaardigen, de Brabander met de jeugdige uitstraling moest het ver van huis in zijn eentje rooien. Samen met zijn paard Oncarlos.

Teleurstellend was zijn start in de dressuurring. In de cross steeg hij van plaats 41 naar 21. In het springen, zijn sterkste onderdeel, bleef hij twee keer foutloos. In eerste instantie werd Lips als zestiende geklasseerd, maar door een diskwalificatie schoof hij nog een plaats op. Daardoor evenaarde hij de prestatie (vijftiende) van zijn vader in 1992. Het goud ging naar de Duitser Romeike.

Hockeysters ontsnappen

Hockeysters ontsnappen
De tweede wedstrijd voor de hockeysters draaide uit op een conditionele en mentale overlevingsstrijd. ‘We hebben als team keihard geknokt en op karakter gewonnen’, vatte aanvoerster Minke Booij de benauwde 3-2-overwinning op Zuid-Korea samen.

Hockeysters ontsnappen
Evenals tegen Zuid-Afrika (6-0) was de strafcorner het belangrijkste wapen voor de ploeg van Marc Lammers. Maartje Paumen had met twee ervan succes. Zuid-Korea bleek echter een plaag voor de Nederlandse verdedigers, die hun fysieke reserves moesten aanspreken om stand te houden. ‘We hebben ons wezenloos gelopen’, zei Fatima Moreira de Melo, overigens een aanvalster.

Zeilsters staan eerste plaats af

Zeilsters staan eerste plaats af
De aanmoedigingen van het prinselijk paar hadden niet het gewenste effect bij Marcelien de Koning en Lobke Berkhout. Dinsdag moest het olympisch zeilduo de eerste plaats in het 470-klassement afstaan aan het Italiaanse tweetal Rechichi/Parkinson.

Zeilsters staan eerste plaats af
Even leek een nog grotere terugval in zicht, toen de drievoudige wereldkampioenen in de eerste dagrace een inschattingsfout maakten. De inhaalrace leidde dankzij de gunstig gedraaide wind nog tot de negende plaats. In de tweede race werd het team vijfde.

Softbalsters beginnen met verlies

Softbalsters beginnen met verlies
De start van het olympische softbaltoernooi liep voor de Nederlandse ploeg op een deceptie uit, met een kansloze nederlaag (10-2) tegen China, de nummer vier van de vorige Spelen.

Softbalsters beginnen met verlies
Vier innings had Nederland aan slag niets in te brengen, maar het team incasseerde ook geen punten. Toen ging het mis. De uit Amerika overgekomen werper Kristi de Vries werd na drie runs uit haar lijden verlost door Rebecca Soumeru, die in dezelfde inning nog twee runs moest verwerken. Een homerun (Fellinger) en snel loperswerk (Smit) waren de oogst op een dag om snel te vergeten.

Weer nederlaag Boersma/Ronnes

Weer nederlaag Boersma/Ronnes
De beachvolleyballers Emiel Boersma en Bram Ronnes verloren ook hun tweede wedstrijd. Na de nederlaag tegen de op papier zwakste poulegenoten, de Japanners Asahi/Shiratori, moet het Nederlandse koppel vrezen dat het olympisch toernooi al voorbij is. Alleen winst op de Duitsers Brink en Dieckmann volstaat donderdag om verder te komen.

Meer over