Mogelijk aanslag mislukt in Antwerpen: auto rijdt met noodgang over winkelstraat

Antwerpen is vandaag mogelijk ontsnapt aan een aanslag, die grote gelijkenissen vertoont met de gebeurtenissen van een dag eerder in Londen. Een man reed iets voor 11 uur 's ochtends aan hoge snelheid door de populaire winkelstraat De Meir. Hij bracht daarbij verschillende voetgangers in gevaar, aldus het federaal parket van België, maar zij konden opzij springen. Er vielen geen gewonden.

De wagen werd onderschept aan de Scheldekaaien. Beeld ATV
De wagen werd onderschept aan de Scheldekaaien.Beeld ATV

Het voertuig, een rode Citroën met Franse nummerplaat, reed rond 11 uur aan hoge snelheid door de Meir, een verkeersluwe winkelstraat waar de voetgangers doorgaans ontspannen slenteren. Patrouillerende militairen probeerden de wagen te stoppen, maar dat lukte niet. Het voertuig reed door een rood verkeerslicht van de Meir af, richting de Scheldekaaien. Dat verklaarden de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en korpschef Serge Muyters tijdens een persconferentie op het Antwerpse stadhuis.

Onder invloed

De bestuurder, die later geïdentificeerd werd als Mohamed R., een 39-jarige Fransman van Tunesische afkomst, werd een paar straten verderop gearresteerd. In zijn koffer werden ondermeer messen en een riot gun aangetroffen. Hij droeg kaki kleding en was onder invloed van drank of drugs. De man staat bij het Franse gerecht bekend wegens verboden wapenbezit.

Het is nog onduidelijk wat de intenties van de verdachte waren, maar gezien de grote gelijkenissen met de aanslag in Londen is het onderzoek in handen gegeven van de afdeling terrorisme van het federaal parket. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever dankte de veiligheidsdiensten die 'mogelijk veel erger hebben kunnen vermijden'.

In Antwerpen gold donderdag verhoogde waakzaamheid. Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, werd extra politie en militaire aanwezigheid voorzien. In Belgische media klonk kritiek omdat de verdachte probleemloos de Meir kon oprijden, zelfs na tal van aanslagen in Europa met een voertuig als moordwapen. De drukke winkelstraat wordt dagelijks om 11 uur voor verkeer afgesloten, maar de verdachte reed de straat een kwartier eerder in.

Bekijk hieronder de vluchtroute van de dader. Breng uw muis naar de stip om de tekst te lezen.

Politieagenten op de locatie waar een Franse Tunesier is aangehouden. Beeld anp
Politieagenten op de locatie waar een Franse Tunesier is aangehouden.Beeld anp
Meer over