Moeten centrale banken zelf cryptomunten lanceren?

Peter de Waard
null Beeld
Beeld

Mogelijk is de naam cryptogulden een idee. Of florijncoin. Centrale banken zouden wel eens hun eigen cryptomunten mogen gaan lanceren om een einde te maken aan de chaos die er nu op deze wildwestmarkten heerst.

De bizarre prijsfluctuaties van bitcoin, ethereum, ripple of litecoin zijn nog het minste probleem. Erger is dat het een vrijplaats is geworden voor hackers en manipulanten. Virtuele geldberovingen zijn schering en inslag. Drugshandelaars en andere criminele bendes misbruiken digigeld voor witwassen.

Het mijnen van bitcoins dreigt zo energie-intensief te worden dat de afspraken over het terugdringen van de CO2-uitstoot in gevaar komen. Koersen worden op allerlei manieren gemanipuleerd. Het Journal of Monetary Economic meldde dinsdag dat in 2013 de prijs van een bitcoin van 200 naar 1.000 dollar werd gebracht door neptransacties van twee grote spelers op het handelsplatform Mt Gox.

Een totaal verbod van cryptomunten is onmogelijk, omdat mensen nu eenmaal zelf hun ruilmiddel kunnen bepalen: of dat nu een kersverse pentekening van Van Gogh is, goud, schelpen, kamelen, tulpenbollen of dollars.

Vast staat dat cryptogeld een blijvertje is. Sinds de bitcoin in 2009 in Japan werd geïntroduceerd groeit elk jaar de aandacht. Vorig jaar was die groei zelfs exponentieel. De waardes van bestaande cryptovaluta verveelvoudigden. En tegelijkertijd kwamen er honderden nieuwe op de markt. Er zijn nu al tien keer zoveel cryptovaluta als gewone valuta. Maar als betaalmiddel werkt bitcoin door de congestie steeds slechter. De kosten van afrekeningen zijn al opgelopen tot 20 euro per betaling. Daardoor is bitcoin vooral speculatiemiddel.

Deze wildgroei zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tot ongelukken leiden. Centrale banken en overheden kunnen niet lijdzaam blijven toezien. Westerse autoriteiten beperken zich nu tot waarschuwingen, waar gezien de gekte niemand zich wat van aantrekt. China en Korea hebben met halfslachtige maatregelen alleen de speculanten in de kaart gespeeld.

Er zal een keer echte regulering en toezicht nodig zijn, bijvoorbeeld door het gras voor de voeten van de vele whizzkid-avonturiers weg te maaien. Rahil Ram van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management riep centrale banken deze week op zelf cryptomunten te gaan uitgeven. Dat zou centrale prijsvorming mogelijk maken en enige transparantie creëren. De knowhow is er. De Nederlandsche Bank heeft in navolging van andere centrale banken al bij wijze van experiment een DNB-coin ontwikkeld. Maar tot nu toe vindt de bank de nadelen van virtueel geld ten opzichte van het huidige geldstelsel groter dan de voordelen.

Maar er kan een tijd komen dat de balans doorslaat naar de andere kant en dollar-, euro- of florijncoin het nieuwe betaalmiddel wordt.

Misschien is dat eerder dan iedereen een jaar geleden nog dacht.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over