Moet ik zijn rekening van de soa betalen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

Een tijd geleden heb ik een seksueel overdraagbare aandoening (soa) gehad. Gelukkig was deze goed te behandelen. Ik heb meteen al mijn bedpartners geïnformeerd. Helaas bleek een van hen ook besmet te zijn. Hij verzocht mij vriendelijk de rekening (à 84 euro) voor het testen te betalen. Ik vind dit een belachelijk verzoek. We hebben samen gekozen voor onbeschermde seks en daarom vind ik dat hij eveneens verantwoordelijk is voor de gevolgen. Toch voel ik me schuldig, ik heb iemand 'ziek gemaakt'. Ik ben ernstig verdeeld: bij mijn standpunt blijven of uit schuldgevoel de rekening betalen?
Vrouw (31), naam bekend bij de redactie

Absoluut niet!

Absoluut niet betalen, schuldig voelen evenmin. Als er maar één van uw bedpartners ziek is, ligt het voor de hand dat u de aandoening via hem hebt gekregen. Hij mag dankbaar zijn dat u het hebt gemeld.
David Rutgers (32), Groningen

Schuldig?

U hebt de soa van iemand ontvangen. Gaat u die gulle gever ook een rekening voorleggen? Heeft het zin om hier een 'schuldige' aan te wijzen? Want inderdaad, wie zelf kiest voor onbeschermde seks, is ook zelf verantwoordelijk voor de gevolgen.
Mieke Beunk (54), Bathmen

Vergoed alles

Als je het geld voor die soa-test overmaakt, vergoed dan meteen ook even de rekening van de stomerij (voor het wassen van de lakens de volgende ochtend) en vraag ook even na of hij zelf het flesje wijn en kartonnetje kruidenkaas van die avond heeft betaald en daarvoor wellicht ook zijn geld terugwenst.
Jort Ivasko (38), Den Haag

Settelen

Betaal gewoon de rekening en probeer dan eens monogaam te leven. Zoek een vaste relatie en ga niet met jan en alleman naar bed. Het is even een pleziertje en dan hupsakee, de volgende kan binnenkomen. De zin: 'Ik heb meteen al mijn bedpartners geïnformeerd', deed bij mij de wenkbrauwen fronsen. U bent inmiddels 31 jaar. Wordt het niet de hoogste tijd te gaan settelen? Het is nu nog een soa. Straks wordt het aids. Vrouw, wees wijs en begeef je alsjeblieft niet meer op glad ijs.
Krijn Schoonderwoerd (57), Leiden

Nadenken

Ik zou er niet te lang over nadenken. Als je zeker weet dat hij door jou is besmet, betaal je de rekening. Maar anders niet. Dat is het vervelende van dit soort besmettingen: achterhaal maar eens wie wie heeft besmet als je wisselende bedpartners hebt. Er zit geen naamplaatje aan de soa.
Joke Olgers (63), Amsterdam

Onbeschoft

In het licht van zijn onbeschoftheid zou ik zeggen: laat hem vriendelijk in de stront zakken. Wie zegt dat hij jóu niet ziek heeft gemaakt en de kosten daarvoor op slinkse wijze op jou wil verhalen? Laat hem zijn eigen risico met pijnlijke steken wegplassen en treuren over het feit dat je hem voortaan links laat liggen. Je bent een nobel mens en je schuldgevoel over dit valse stuk vreten is de moeite niet waard.
Erik Cleijne (33), Nijmegen

SamSam

Als u het bed met hem hebt gedeeld, kunt u toch ook de rekening van zijn behandeling met hem delen? Hij heeft tenslotte de soa gratis van u gekregen, u nam het risico van onbeschermde seks met meerdere partners. En of hij dat ook deed? Geen idee. Dus samsam en geen fuck around meer zonder regenjas.
Jochem Jonker (51), Arnhem

Over twee weken:

Over twee weken: Mag ik mannen vragen om zittend te plassen?

Ik woon alleen en mijn toilet stinkt nooit, hoewel ik geen poetserig type ben. Mijn vriend gaat zitten bij het plassen en dat doen de meeste andere bezoekers ook. Nu zijn er een paar mannen die niet vaak langskomen, maar toch een geurspoor achterlaten. Ze doen de bril omhoog maar blijkbaar spat de urine over de bril. Ik moet het kleedje voor de pot wassen, anders krijg ik de urinelucht niet weg. Ik vind het ongastvrij te vragen om te gaan zitten, maar het stoort me dat het nalaten van zo'n kleine moeite míj zo veel ongemak oplevert. Wat te doen?
Naam bekend bij de redactie.

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 11 november 2014 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over