Moet ik hulp blijven bieden aan mijn vriendin?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

null Beeld
Beeld

Ik heb een goede vriendin die twintig jaar ouder is, alleenstaand en zonder kinderen. Zij is nu 70 jaar en heeft wat ouderdomsgebreken. Ze zoekt steeds vaker contact en grapt dat ze mij wel als dochter wil adopteren. Uiteraard help ik haar, maar het benauwt mij ook. Ik heb net een intensief traject achter de rug met mijn inmiddels overleden moeder. Ook bekruipt mij soms het gevoel dat ze mij vooral waardeert vanwege mijn leeftijd, situatie (ook geen kinderen) en mijn loyaliteit. Ik durf haar dit niet te zeggen, maar het begint wel de vriendschap in de weg te staan. Wat te doen?

Naam bij redactie bekend.

Erfenis

Ik lees in dit verhaal dat uw alleenstaande 70-jarige vriendin met ouderdomsgebreken misschien wel bezig is met het opstellen van een testament. Misschien ziet ze haar erfenis liever naar u dan naar haar onbereikbare zus of neef gaan. De erfbelasting voor een vriendin is echter vele malen hoger dan voor een aangenomen dochter. Wellicht probeert ze uw reactie en de vriendschap te peilen met deze grap.

Welmoed van Boven (39), Nijkerk

Grenzen stellen

Maak haar in woorden én daden duidelijk dat u best ergens mee wilt helpen, maar geen structurele zorgtaken zult vervullen. Onderstreep dat door met haar mee te denken over invulling van haar zorgbehoefte door (semi)professionele hulp of vrijwilligers (zoals Humanitas). Dat meedenken kan bijdragen aan duidelijkheid over uw grenzen: wel vriendschap, maar geen zorgverlening.

Robert Scheltens (63), Oegstgeest

Verstikkend

Wat maakt jullie vriendschap zo uniek? Vertel haar in alle openheid hoe jij de zorgperiode met jouw moeder hebt beleefd en welke impact dat op jou heeft gehad. Het gevoel er alleen voor te staan is niet alleen eenzaam maar ook verstikkend. De vraag of deze route voor herhaling vatbaar is, mondt uit in een nee. Je kunt het anders doen, door samen te inventariseren welke hulp van buitenaf gevraagd kan worden, zodat de zorgen jullie vriendschap niet in de weg staat.

Monique Kleinmeulman (53), Hengelo

Bittere ernst

Zeg uw vriendin duidelijk dat u geen behoefte hebt aan nog een moeder. U wilt dus geen dochter voor haar zijn maar een vriendin. Als zij er bij blijft dat haar voorstel een grap was, zou ik haar duidelijk maken dat het voor u geen grap is maar bittere ernst.

Jaap A. van Vliet (66), Arnhem

Omgedraaid

Afhankelijk van wat jij verstaat onder goede vriendin, is het de vraag of jij bereid bent om deze goede vriendin bij te staan. Helaas is het in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend dat familie/vrienden/

buren/overheid voor je willen zorgen als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Als de situatie nou eens omgedraaid zou zijn, hoe zou je er dan over denken? Hoe ga jij je oude dag overleven?

Petra Meijers (44), Leiderdorp

Gelijkwaardige vriendschap

Allereerst gewoon zeggen waar je staat. Anders gaat deze zorg tussen jullie in staan. Maak duidelijk dat je geen mantelzorg gaat verlenen en dat je een gelijkwaardige vriendschap met haar wil.

Kiki Bommezij (55), Haarlem

VOLGENDE WEEK:

Mag onze dochter schoenen van 200 euro kopen?

Onze dochter van 16 heeft een bijbaantje bij een supermarkt waarmee zij ongeveer 300 euro per maand verdient. Van ons krijgt zij 75 euro kleedgeld per maand. Op school gaat het goed en thuis is zij een normale puber. Nu heeft zij het in haar hoofd gehaald om via internet schoenen te willen bestellen van 200 euro. Een speciaal merk leren sneakers. Wij zijn tegen. Ook heeft ze het al eens over een trui van 250 euro gehad. Ons argument dat wij zelf in ons hele leven nog nooit schoenen van 200 euro of truien van 250 euro hebben gekocht, doet haar niets. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 9 november 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over