Column

Moet FD-eigenaar met billen bloot?

Toeval of niet. De krant die in Nederland naast Trouw de inzage in de Panama Papers is gegund, is zelf eigendom van een van de mistigste partijen in vennootschapsland. HAL Investments, honderd procent eigenaar van Het Financieele Dagblad (FD), is de Europese investeringsmaatschappij van HAL Holding dat kantoor houdt op Curaçao.

null Beeld anp
Beeld anp

De aandelen worden gehouden door de moedermaatschappij HAL Trust in Monaco, die op haar beurt de op de Amsterdamse beurs genoteerde aandelen heeft geplaatst. Het vermogen van HAL Trust is weer op Bermuda geconcentreerd.

Zelfs de Panamezen van Mossack Fonseca zullen in al hun juridische creativiteit niet een zo bonte kerstboom hebben kunnen optuigen als de offshore-raadslieden van de HAL: Conyers Dill & Pearman.

De letters HAL staan voor Holland-Amerika Lijn, de Rotterdamse rederij die meer dan een eeuw lang de landverhuizingen - een eufemisme voor de Nederlandse vluchtelingenstroom naar Amerika - voor haar rekening nam.

In het depressiejaar 1933 dreigde het bedrijf failliet te gaan. De Rotterdamse zakenman Willem van der Vorm redde toen de maatschappij, nam de financiering van de nieuwe SS Amsterdam voor zijn rekening en maakte er een familiebedrijf van. In 1950 volgde zijn neef Willy van der Vorm (Willem had zelf geen kinderen en werd kunstverzamelaar en filantroop) hem op. Die droeg de leiding in 1967 weer over aan zijn zoon Nico van der Vorm die het hoofdkantoor verkaste naar Seattle in de VS en de houdstermaatschappij naar Curaçao.

Toen was al met de komst van de jumbojet de tijd van oceaanstormers voorbij. Nico probeerde het nog even op de cruisemarkt, maar dit deel werd in 1989 verkocht aan Carnaval Cruises. HAL was vanaf dat moment een investeringsmaatschappij - aanvankelijk vooral in Rotterdamse havenbedrijven maar later in vastgoed, media en brillen. Nico's zoon Martijn van der Vorm, die het stokje overnam, geeft nooit interviews (ook niet aan het FD) en gedraagt zich zo onzichtbaar dat hij de bijnaam inspecteur Colombo heeft. Hij is nu de president-commissaris van HAL Holding.

Het FD heeft van hem geen last. De HAL respecteert zover bekend de redactionele onafhankelijkheid. En de krant schuwde niet de Panamese constructie naar buiten te brengen van een van de Van der Vorms - wijlen Jos van der Vorm (nota bene lid van de Belastingkamer van de Hoge Raad). Dit ook omdat het wel vreemd zou zijn geweest als alleen Trouw diens naam had genoemd. Maar het maakt het voor het FD moeilijker een moreel oordeel te geven over de in de Panama Papers onthulde constructies. Die zijn minstens zo fout als die van de eigen eigenaar - waarover de krant nooit een kwaad woord wil horen.

Het zou mooi zijn als iemand het interne mailverkeer van Conyers Dill & Pearman een keer kan hacken.

Misschien lukt dat het FD.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over