Moet de 'blijfkantie' gekoesterd?

Elk economisch goed of dienst wordt een keer door de tijd achterhaald. Of dat nu de postkoets is, de posttrein of de postbode.

Vijftig jaar nadat de buitenlandse vakantie gemeengoed is geworden, begint het tij te keren. Nederlanders gaan minder vaak weg voor vakantie. Volgens een onderzoek van ING Economisch Bureau daalt het aantal vakanties-van-huis in 2014 met 1 procent tot 35,2 miljoen (nog bijna twee vakanties per Nederlander). In 2013 daalde het aantal vakanties al met 3 procent tot 36 miljoen.

ING geeft de crisis de schuld. Maar als dat zo zou zijn, moet juist een herstel optreden. De huizenprijzen trekken aan en het consumentenvertrouwen stijgt. Misschien is er een verzadigingspunt bereikt. De meeste Nederlanders hebben inmiddels meer gezien van de wereld dan Abel Tasman, Willem Barentsz en Ferdinand Magellaan samen.

Wie nog niet op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland de filmlocaties van The Lord of the Rings heeft bezocht is bijna wereldvreemd. Het is niet verrassend dat je je buurman tegenkomt op de top van het Empire State Building bij een stedentrip of tijdens Midzomernacht op de Noordkaap.

Niet alleen omdat het bijna niet meer mogelijk is om iemand de ogen uit te steken met buitenlandse avonturen zou reizen moeten teruglopen. Het is milieuvervuilend, stressvol en onaangenamer door steeds langere files, de invoering van tolheffingen in omliggende landen en toenemende massaliteit bij bekende attracties. Liefst 15 procent van de Nederlanders zegt last te hebben van vakantiestress en nog een groter deel van inpakstress. En uiteindelijk is de verste uithoek ter wereld dankzij computertechnologie mooier in huis te halen dan die in werkelijkheid is.

De crisis heeft Nederlanders geleerd dat voor de kinderen een zwembad om de hoek net zo leuk is als een in Kroatië, terwijl volwassenen vaker beseffen dat het fijner is in de eigen tuin of op eigen balkon Dan Brown te lezen dan op een heet strand in Zuid-Spanje. Wie echt even weg wil, kan beter thuis enkele weken de smartphone en tablet uitzetten dan naar Fiji reizen, waar met die apparaten juist alle leed van collega's of buren bij je binnenkomt.

In een tijd dat duurzame goederen duurzamer worden (wasmachines en televisies worden niet revolutionair beter) zou de verminderde vraag naar vakanties de doodsklap voor de economie zijn. De toeristenindustrie is de grootste resterende groeisector. Hij is wereldwijd goed voor een omzet van 1.000 miljard euro en 260 miljoen banen. Nederlanders geven volgens het NIPO jaarlijks 15,5 miljard euro uit aan vakanties. Als dat geld ook op een spaarrekening belandt, zal de economie een volgende knauw krijgen.

Gelukkig wordt de afname van het aantal vakanties van westerlingen ruimschoots gecompenseerd door de groei van het toerisme uit opkomende landen.

De 'blijfkantie' is zo'n slecht idee niet.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over