Moeizaam kabinetsberaad over koopkracht duurt voort

Het kabinetsberaad over de compensatie van de energiekosten van vrijdag duurt ongebruikelijk lang en loopt volgens betrokkenen uiterst moeizaam....

Het kabinet bespreekt een voorstel van de Tweede Kamerfracties van het CDA en D66, gesteund door vrijwel de hele oppositie, om burgers volgend jaar 35 euro extra te geven als tegemoetkoming voor de hoge olieprijzen. Het kabinet vindt dat niet nodig.

Vooral VVD-minister Zalm van Financiën voelt niets voor compensatie. Hij wil dat het voorstel van CDA en D66 van tafel gaat, maar premier Balkenende heeft tot dusver geweigerd het als onaanvaardbaar te bestempelen.

De CDA-bewindslieden hopen dat er toch nog een compromis wordt gevonden. Zo heeft Zalm aangeboden om extra geld beschikbaar te stellen voor de bijzondere bijstand als het voorstel van de Tweede Kamer van tafel gaat. Volgens RTL Nieuws gaat het om een bedrag van 30 miljoen euro. Door het extra geld zouden lagere inkomens via de gemeenten steun kunnen krijgen als ze door hogere energiekosten in de problemen zijn gekomen.

Meer over