Moedige Contador loopt podium maar net mis

De Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana heeft de eindzege in de Ronde van Spanje zaterdag zo goed als veiliggesteld. De kopman van Movistar pareerde in de laatste bergetappe, met de aankomst op de Alto de Aitana, alle aanvallen van Chris Froome. Quintana reed in de laatste meters zelfs nog weg bij zijn Britse rivaal en vergrootte zijn voorsprong naar 1 minuut en 23 seconden. De 26-jarige Colombiaan rijdt zondag in de rode leiderstrui naar de finish in Madrid.

Bart Jungmann
null Beeld epa
Beeld epa

De specialisten in het rondewerk hebben elkaar de afgelopen weken op de proef gesteld. Wielrennen was weer een individuele krachtmeting en geen groepsopdracht, zoals in de afgelopen Tour de France.

Op de Alto de Aitana, de allerlaatste hindernis, slaagde Froome er niet in 81seconden goed te maken. Dat was het resterende verschil tussen beide kemphanen na de tijdrit van vrijdag. En dus heeft Quintana, twee jaar na zijn overwinning in de Ronde van Italië, zijn tweede grote trofee binnen. Het is een beloning voor onverstoorbaarheid, vasthoudendheid en durf.

Als dat laatste een doorslaggevende factor was geweest, dan had Alberto Contador een beter lot verdiend. Door valpartijen in de eerste week van de Vuelta reed de drievoudige winnaar een inhaalrace, die vrijdag alsnog op het erepodium leek te eindigen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Een dag later belandde Contador met beide voeten op aarde. Zijn directe rivaal Chaves sloeg terug met een aanval die hij, ook gedurfd, ver voor de Aitana inzette. Mooie beloning voor de wielernatie die Colombia de laatste jaren is geworden: twee man in de topdrie.

Maar als één deelnemer zondag in geboorteplaats Madrid een huldiging had verdiend, was het Contador. Hij heeft de 71ste Ronde van Spanje opgepookt. Sterker: hij bepaalde de afloop.

Eén dag na de overwinning van Robert Gesink in de koninginnenrit naar de Aubisque draaide Alberto Contador het peloton een loer van formaat. De 15de etappe telde nog geen 119kilometer en de bergen waren bescheiden, maar het werd een booby trap. Zes kilometer na de start zette Contador er onverwacht een rotgang in. Van de favorieten was alleen Quintana attent genoeg om met een paar ploeggenoten aan te haken. Froome raakte achterop en vervolgens versplinterde zijn ploeg in de achtervolging, een nachtmerrie voor de calculerende coureur die hij nu eenmaal is.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

Het gat kon niet meer worden gedicht. Op de slotklim Aramón Formigal, een naam die sinds deze Vuelta memorabel mag heten, versnelde Quintana nog eens. Met ritwinnaar Brambilla zette hij Froome op een achterstand van 2.40 minuut. In het klassement betekende dat een verviervoudiging van het eerdere verschil. Dat kon Chris Froome niet meer goedmaken, hoe snel hij vrijdag ook in de tijdrit was.

Aan de hand van getuigenissen heeft website Cycling News een reconstructie gemaakt van die etappe door de uitlopers van de Pyreneeën. Iedereen wijst Alberto Contador aan als drijvende kracht. Landgenoot David de la Cruz: 'Hij wist bij ons allemaal af te dwingen dat we als eenheid opereerden. Als zo'n man iets zegt, dan luister je ook. Contador verdient alle respect.'

Door zijn inspanningen in de vorige kilometers moest de kopman van Tinkoff bergop lossen. Hij won uiteindelijk tachtig seconden op Esteban Chaves en dat hadden er iets meer moeten zijn om de derde plaats veilig te stellen. Alberto Contador kwam zondag in Madrid 13 seconden te kort.

In zijn kennelijk onblusbare drang aan te vallen had hij zich zaterdag opnieuw niet onbetuigd gelaten. Het was in een fase van de wedstrijd waarin vooral Quintana daarmee gediend was. Toen Chaves terugsloeg, stond Contador tamelijk machteloos, ook omdat zijn ploeg niet zo breed gestoffeerd is.

Een wederdienst, van Quintana en zijn mannen, had er volgens hem best afgekund. Contador zei na afloop dat hij een hengeltje had uitgegooid bij Valverde, maar tevergeefs. Hij wilde er niet wrokkig over doen en betuigde zijn respect voor de actie van concurrent Chaves.

Met de drie jaar oudere Valverde bemant de 33-jarige Contador nog altijd de machinekamer van het Spaanse wielrennen. Van onbesproken gedrag zijn beiden niet geweest, getuige de geschrapte zeges en schorsingen; het etiket van stimulantia is nooit helemaal losgeweekt. Maar Alberto Contador is nu toch vooral de man die koersen op smaak brengt.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over