Nieuws

Moederbedrijven in buitenland profiteren van loonsteun Nederland én keren dividend uit

Een aantal buitenlandse bedrijven heeft dividend uitgekeerd aan hun aandeelhouders, terwijl hun dochterondernemingen in Nederland loonsteun kregen van de overheid in verband met de coronacrisis.

Het hoofdkwartier van Adecco. Beeld REUTERS
Het hoofdkwartier van Adecco.Beeld REUTERS

De uitkering van dividend door buitenlandse multinationals na overheidssteun is niet verboden en vorig jaar zelfs ingecalculeerd door het kabinet. De verontwaardiging op sociale media is er niet minder om. ‘Steungeld ontvangen en dat vervolgens als dividend uitkeren. De aso’s onder de bedrijven zien daar kennelijk geen probleem in’, twitterde econoom en PvdA-politicus Paul Tang vrijdag.

Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat drie multinationals met vestigingen in Nederland die een beroep deden op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), dividend hebben uitbetaald. Het gaat om het Zwitserse moederbedrijf van uitzendbureau Adecco, het Amerikaanse moederbedrijf van vrachtwagenbouwer DAF Trucks en het Franse moederbedrijf van IT-bedrijf Atos. De omroep hield de 25 ondernemingen tegen het licht die de meeste loonsteun ontvingen.

Adecco ontving een voorschot van bijna 55 miljoen euro. Moederbedrijf Adecco Invest S.A. is van plan 365 miljoen euro te verdelen onder zijn aandeelhouders. DAF Trucks kreeg ruim 48 miljoen loonsteun. Moeder Paccar Inc. heeft 576 miljoen aan dividend verstrekt. Atos vroeg 22 miljoen aan om lonen door te betalen personeel zonder werk, moeder Atos SE keerde 97 miljoen uit.

Addeco en Paccar verstrekten ook bonussen aan de top van het bedrijf.

Ingecalculeerd risico

Het is een risico dat het kabinet vorig jaar welbewust heeft genomen. Besloten werd dat Nederlandse bedrijven die coronasteun hebben gekregen geen dividend mogen uitkeren, en ook geen eigen aandelen mogen inkopen of bonussen verstrekken. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken overwoog dat verbod ook te laten gelden voor buitenlandse bedrijven, maar zag daar onder druk van de werkgevers van af. Ook hadden hoogleraren en juristen gezegd dat zo’n verbod juridisch niet haalbaar was.

Zo betoogde de Rotterdamse hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars dat de wettelijke grond ontbreekt om bedrijven te belasten die geen band hebben met de Nederlandse wetgeving. Ook met het oog op het vestigingsklimaat leek het Kavelaars niet wijs om over te gaan op een dividendverbod. Dat zou buitenlandse investeerders kunnen afschrikken.

Terugbetalen steun

Overigens zullen bedrijven in 60 procent van de gevallen NOW-steun moeten terugbetalen omdat hun omzet bij nader inzien minder daalde dan verwacht, zo liet de minister vorig jaar december aan de Tweede Kamer weten.

In een reactie op het bericht van de NOS zegt het ministerie dat eisen stellen aan het uitkeren van dividend nadelig zou uitpakken voor Nederland. ‘De kosten van zo’n strenge eis wegen niet op tegen de baten’. DAF stelt dat de ontvangen loonsteun in Nederland blijft en wordt gebruikt om banen te behouden. Dat de buitenlandse moeder winst uitkeert, vindt een woordvoerder van de vrachtwagenbouwer een begrijpelijke keuze. ‘Het vertrouwen van aandeelhouders in de onderneming is belangrijk en daar hoort een stabiel dividendbeleid bij.’

Meer over