Moeder van het CDA heeft geen zin meer in CDA

DEN HAAG - Voormalig Eerste en Tweede Kamerlid Hannie van Leeuwen (84) stopt per direct al haar activiteiten voor het CDA. De 'moeder van het CDA' kan niet leven met hoe de nieuwe regering de ouderenzorg uitkleedt.

Yvonne Doorduyn
Hannie van Leeuwen © Joost van den Broek/ de Volkskrant Beeld
Hannie van Leeuwen © Joost van den Broek/ de Volkskrant

'Schande, schande, driewerf schande', aldus Van Leeuwen vrijdagmiddag op een bijeenkomst in de bibliotheek van Utrecht. In het tv-programma Uitgesproken VARA voegde ze vrijdagavond nog redenen toe aan haar besluit: het CDA is 'heel erg machtsbelust' en negeert het geluid van leden die tegen deelname aan het kabinet hebben gestemd.

Woedend
Dat blijkt volgens Van Leeuwen ook uit de samenstelling van het kabinet. Ze is woedend over de benoeming van Hans Hillen en Gerd Leers tot minister.

Over Hillen: 'Dat is iemand van wie je weet dat eenderde van je leden daar ernstig aanstoot aan neemt. Waarom zat hij steeds in dat kamertje van Maxime Verhagen? Hij was het ook die met kritiek kwam op oud-Kamerlid Jan Schinkelshoek, de integriteit zelve.'

Leers een draaikont
Over Gerd Leers: 'CDA-ministers moeten onkreukbaar zijn. Maar nog veel erger: hij heeft zich mordicus tegen Geert Wilders uitgesproken en nu ging hij bij Wilders op sollicitatiebezoek. Hij is een ontzettende draaikont.'

Na haar vertrek uit de Senaat in 2007 werd Van Leeuwen lid van het partijbestuur. Ook die functie legt ze nu neer. Het partijbureau laat in een reactie weten het besluit 'te respecteren en te betreuren'. 'Van Leeuwen heeft al eerder aangegeven dat ze moeite had met sommige punten uit het verkiezingsprogramma en later het regeerakkoord, vooral op het punt van ouderenzorg. Het is haar keuze en die respecteren wij', verklaart een woordvoerder.

Worstelen met coalitie
Dat Van Leeuwen worstelde met de nieuwe coalitie, die bestaat dankzij steun van de PVV, was van meet af aan bekend. Begin oktober hield ze op het beslissende CDA-congres een emotioneel betoog om partijgenoten ervan te doordringen dat ze tegen de politieke samenwerking met Geert Wilders moesten stemmen.

'Ik heb 65 jaar geleden (na de Tweede Wereldoorlog, red.) een belofte gedaan', zei ze. 'De belofte om altijd te staan voor de vrijheid van godsdienst, van meningsuiting, van onderwijs, voor het niet uitsluiten van bepaalde bevolkingsgroepen, tegen elke vorm van discriminatie, te staan voor de sociale rechtsstaat. Tegen die achtergrond ben ik tegen een coalitie met de PVV.' Wel deed ze een beroep op de vierduizend aanwezige CDA-leden om ondanks de meningsverschillen toch vooral lid te blijven. Ook nu benadrukt Van Leeuwen dat ze CDA-lid blijft.

Meer over