nieuwsveroordeling hélène j.

Moeder Sharleyne in hoger beroep wél veroordeeld, tot bijna 10 jaar cel

De moeder van Sharleyne (8) is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar en negen maanden gevangenisstraf. Het gerechtshof in Leeuwarden houdt haar verantwoordelijk voor de dood van het meisje, dat in 2015 onderaan hun flat in Hoogeveen werd gevonden.

Hélène J. wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van haar dochter Sharleyne. Beeld ANP
Hélène J. wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van haar dochter Sharleyne.Beeld ANP

Het overlijden van Sharleyne is door mysterie omgeven gebleven. De moeder heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor het drama. De rechtbank in Assen sprak Hélène J. in 2018 nog vrij wegens gebrek aan bewijs. Onmogelijk kon worden vastgesteld of het meisje van de flat was gesprongen, gevallen of gegooid, luidde het oordeel toen.

Het gerechtshof denkt daar anders over en meent dat er genoeg bewijs is dat de moeder het meisje van de flat heeft laten vallen of gegooid. Hélène J. was die nacht alleen thuis met haar dochter en er zijn geen aanwijzingen voor de betrokkenheid van anderen, stelt het hof. Doorslaggevend daarbij is een nieuwe verklaring van een bovenbuurman, die vanuit de woning van Hélène J. geluiden hoorde in de nacht van de dood van Sharleyne. Ook hebben twee andere flatbewoners de moeder daarna op de galerij zien staan.

Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel geëist. Ondanks de veroordeling wegens doodslag trekt het gerechtshof daar drie maanden van af, omdat de zaak zo lang heeft geduurd. De moeder moet de vader van Sharleyne een schadevergoeding van 20 duizend euro betalen. Nadat het OM de moeder aanvankelijk niet wilde vervolgen, dwong hij dat alsnog af via een zogeheten artikel 12-procedure.

Hoe belandde Sharleyne onderaan haar flat?

In 2015 werd Sharleyne (8) dood aangetroffen na een val van grote hoogte. Waar ging het mis in de hulpverlening? En hoe kon justitie de vrouw eerder laten gaan?

Meer over