Modepand slingert als cobra omhoog

Er is geen plaats waar lelijkheid zo ongegeneerd zijn gezicht laat zien als op een bedrijventerrein. Jolig bedoelde architectuur wedijvert er opzichtig met elkaar om de aandacht....

De dominante rode kleur valt meteen op. Aan de voorkant vormt een van perforaties voorziene bakstenen muur de basis waarin het gehele gebouw is gestoken. Deze muur, waarvan ook het voegwerk rood is, maakt integraal deel uit van het door de gemeente Haarlemmermeer opgezette beeldkwaliteitsplan. Voor de Hoofddorpse architecten was het een verplicht decorstuk.

In de waterrijke polder wordt een bepaalde uniformiteit nagestreefd. Wildgroei wordt met passer en liniaal bestreden. En inderdaad, het resultaat werkt opmerkelijk rustgevend. De aanleg van schanskorven bij de waterpartijen bevestigt dat gevoel van uniformiteit en verschaft het geheel een parkachtige sfeer.

Als je het bedrijventerrein oprijdt, toont het gebouw zijn subtiel verhullende achterkant. De rode aluminium lamellen hebben de ramen enigszins weggemoffeld, maar gunnen de geoefende voyeur toch een spannende inkijk in het binnenste van het bouwwerk. Je moet alleen dichtbij komen om de detaillering te kunnen zien. De ingang van het gebouw is aan de bovenkant van een schuin oplopend parkeerdek gesitueerd, wat de parkeerder of voetganger een interessant, steeds wisselend perspectief biadt.

Het kronkelende gebouw is opgetrokken aan een stalen skelet, waarbij een houten geraamte als invulling is genomen. De afwerkingaan de binnenkant van het modehuis toont magnifieke klasse en illustreert in bijvoorbeeld de geegreerde kabeldozen het oog voor detail. Vanuit de enorme periscopisch aandoende raampartij op de vijfde verdieping kan men de toegangsweg bekijken. De ervoor gedrapeerde gordijnen die zowel boven als beneden met spots worden beschenen, prikkelen de fantasie door het quasidoorschijnend karakter. De vluchttrap blijft zichtbaar binnen het grijze aluminium kader van de langwerpige vierkante kop.

Met bedrijfsgebouw L Mode heeft ONX Architecten als jong aanstormend bureau bewezen tot de Nederlandse architectuurtop te behoren. Het gebouw is weliswaar markant, in de geest van de meeste Nederlandse bedrijventerreinen, maar het is ook een bewijs dat functionele architectuur karakteristieke gebouwen kan opleveren. Gelukkig gespeend van de zoveelste pretentie 'iets anders' te willen zijn.

Meer over