Model-polizei

Het was de onvolprezen raspoliticus Herman Heinsbroek die zich in 2002 in de waarden- en normendiscussie mengde met zijn roep om een stoerder politie uniform....

Het is blijkbaar geen puur Nederlands probleem: onze oosterburen deelden al in de jaren zeventig foto's uit in het korps, om te tonen hoe dat Uniform der Wasserschützpolizei of die Winterdienstanzug precies gedragen dienden te worden. Die instructiefoto's zijn verzameld in het boek Models - A collection of 132 German police uniforms and how they should be worn. 'Lachwekkend' is nog zacht uitgedrukt: het is camp in het kwadraat, om die modelagenten bloedserieus die pakken te zien showen. Ook al omdat het nogal wiedes is dat je als agent het overhemd ín de broek draagt en de pet gewoon met de klep naar voren.

Het boek komt onmiskenbaar uit de koker van de Amsterdamse reclamemaker Erik Kessels, tevens redacteur van het onregelmatig verschijnende tijdschrift Useful Photography, dat steevast vol staat met foto's die voor het nut gemaakt zijn, en niet bepaald voor 't mooie. De truc om gebruiksfoto's te bundelen zal ooit wel sleets worden, maar eventjes hartelijk lachen om de Duitse Polizei is natuurlijk niet te versmaden.

Meer over