Model-moslim in China opgepakt

Een zakenvrouw die door de Chinese overheid de moslim-minderheid ten voorbeeld was gesteld, is opgepakt. Ze zou aan buitenlanders staatsgeheimen hebben doorgespeeld....

Met de vijftigste verjaardag van de Volksrepubliek op 1 oktober in zicht, tracht Peking het verzet van de radicale Oeigoeren te smoren. Deze Turkssprekenden willen in de provincie Xinjiang in West-China een onafhankelijke staat Oost-Turkestan uitroepen.

De moslimbevolking van Xinjiang wordt steeds meer overvleugeld door de binnentrekkende Han-Chinezen. De moslims klagen over gebrek aan godsdienstvrijheid, discriminatie en werkloosheid.

Een opstand in 1996 in Xinjiang werd door de autoriteiten met geweld de kop ingedrukt. Volgens Amnesty International zouden minstens 190 mensen zijn geëxecuteerd. Maar de rebellen blijven zich manifesteren met aanslagen en andere acties.

Het onafhankelijk worden van de ex-Sovjet-buren Kazakhstan, Kirgizië en Tadzjikistan was een stimulans voor de separatisten van Xinjiang. Vorige maand spraken de presidenten van deze drie landen en die van China en Rusland over het islam-separatisme, waarmee ze allen te maken hebben. De samenwerking bij de bestrijding van deze radicale bewegingen wordt versterkt.

De Kosovo-crisis, zei vorige week de communistische partijleider van Xinjiang, betekent een nieuwe aanmoediging voor de separatisten. Hij onthulde de arrestatie, acht dagen terug, van activisten die 'de mensen ophitsten om de viering van 1 oktober te saboteren'.

Rebiya Kadeer, die het van wasvrouw tot schatrijke manager bracht en de provinciale regering adviseerde, leidde een project om andere Oeigoer-vrouwen te helpen een zaak te beginnen. Peking prees haar hemelhoog, totdat haar zoons zich bij hun vader in de VS voegden.

Ze kreeg het verwijt dat ze de ideeën van haar man niet veroordeelde. Naar nu bekend is geworden, werd ze in augustus gearresteerd toen ze een Amerikaanse delegatie zou ontmoeten. De politie zou haar hebben gemarteld om haar te dwingen een bekentenis te tekenen.

Meer over