Modderstroom in China: zeker 2.000 vermisten

SHANGHAI Een nachtelijke modderstroom heeft in het stadje Zhouqu in de provincie Gansu in Noordwest-China zeker 127 levens geëist, zo’n tweeduizend personen worden nog vermist....

Van onze correspondent Hans Moleman

Het Chinese leger en speciale eenheden van politie en de brandweer uit de provinciale hoofdstad Lanzhou hielpen zondag inwoners van Zhouqu met het zoeken naar overlevenden. Volgens staatspersbureau Xinhua waren zondagavond 680 mensen gered uit huizen die door de bijna twee meter hoge stroom modder waren getroffen.

Zhouqu ligt in een deel van Gansu, waar behalve Han-Chinezen ook veel Tibetanen wonen. Ongeveer twintigduizend bewoners van het getroffen gebied zijn geëvacueerd naar hoger gelegen terrein, aldus de autoriteiten.

Grondverzakkingen
De hevige regenval begon zaterdagavond, waardoor in de heuvels langs de Bailongrivier grondverzakkingen optraden en grote hoeveelheden aarde en stenen werden weggespoeld.

De stroom modder, stenen en rommel die het stadje binnenliep, was ongeveer 500 meter breed en vijf kilometer lang. Sommige huizen storten in door het geweld van de stroom.

Veel mensen klommen op het dak van hun huis, of trokken als ze in een flat woonden naar hogere verdiepingen, om aan de modder te ontsnappen.

Doordat de modderstroom verderop in de vallei ook de loop van de rivier blokkeerde, is er een stuwmeer ontstaan van drie kilometer lang, honderd meter breed en negen meter diep.

Het leger stuurde zondagochtend twee helikopers om te beoordelen hoe deze dam met explosieven verwijderd kan worden. De mensen die verderop in de vallei woonden, werden met het oog op hun veiligheid geëvacueerd.

Premier in noodgebied
China wordt jaarlijks geplaagd door overstromingen, die meest rond de zomer gebeuren. Dit jaar is het natuurgeweld in diverse regio’s zwaarder dan normaal.

Tot dusverre zijn bij overstromingen en aardverschuivingen verspreid over het hele land ruim duizend mensen omgekomen.

De regering gaf de overstroming in Zhouqu zondag meteen hoge prioriteit. Premier Wen Jiabao vertrok ’s middags in een speciaal regeringsvliegtuig naar het getroffen gebied.

Hij beloofde op de nationale televisie dat de autoriteiten alles in het werk zullen stellen om overlevenden te vinden en de schade te herstellen.

Ook werden beelden getoond van de redding door agenten van een gezin dat op het dak van een half ingestort flatgebouw vastzat.

Bij de grote aardbeving in Sichuan in mei 2008, waarbij ruim 68 duizend mensen de dood vonden, ervoeren de Chinese autoriteiten hoe belangrijk het is de eigen bevolking en de buitenwereld te laten zien dat zij adequaat kunnen reageren bij rampen.

De staatstelevisie verzorgde dagenlang nationale uitzendingen waarin het reddingswerk op de voet werd gevolgd. De openheid bleek echter selectief: toen bewoners opheldering eisten omdat veel kinderen waren omgekomen in slecht gebouwde scholen, ging het slot weer op de deur.

Meer over