Mo Yan dringt aan op vrijlating Liu Xiaobo

De Chinese winnaar van de Nobelprijs voor literatuur, Mo Yan, heeft vrijdag opgeroepen tot vrijlating van zijn landgenoot Liu Xiaobo, aan wie twee jaar geleden de Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend. Zijn oproep komt na kritiek van activisten die hem verweten dat hij zich nooit heeft uitgesproken over het lot van Liu.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - In zijn woonplaats Gaomi zei Mo tegen journalisten dat hij hoopt dat Liu zijn vrijheid zo spoedig mogelijk terugkrijgt. De activist zit sinds 2009 vast. Zijn pleidooien voor democratische hervormingen kwamen hem te staan op een veroordeling tot elf jaar cel wegens het aanzetten tot subversie.

De oproep van de schrijver Mo Yan ten gunste van Liu is een onaangename verrassing voor de Chinese autoriteiten. De Communistische Partij reageerde deze week nog enthousiast op de toekenning van de literatuurprijs en feliciteerde Mo uitbundig. Heel wat minder ingenomen waren de autoriteiten twee jaar geleden met de toewijzing van de vredesprijs aan Liu Xiaobo.

Door sommige Chinese dissidenten en activisten wordt de 57-jarige Mo Yan gezien als een auteur die te weinig afstand houdt tot de overheid. De dissidente kunstenaar Ai Weiwei zei over hem dat hij altijd aan de kant van de macht staat.

Gisteren haalde Mo Yan - een pseudoniem dat 'spreek niet' betekent - uit naar zijn critici. 'Ik denk dat de mensen die kritiek op mij leverden mijn boeken niet hebben gelezen', zei hij. 'Als ze mijn boeken hadden gelezen, zouden ze zich hebben gerealiseerd dat ze destijds een risico voor me vormden en onder grote druk zijn geschreven.' In zijn verhalen heeft Mo gevoelige onderwerpen aangesneden als corruptie en abortus.

Volgens Mo zijn veel van zijn critici zelf lid van de Communistische Partij. 'Ik werk in China. Ik schrijf in China onder leiders van de Communistische Partij. Maar mijn werk kan niet worden beperkt door politieke partijen.'

De vooraanstaande dissident Hu Jia prees de kennelijke ommezwaai van Mo. 'Wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd heeft hem veranderd. Een Nobelprijs, voor vrede of literatuur, geeft iemand een gevoel van goed en fout.

undefined

Meer over