Mix van zwoegers en rasdribbelaars

Heracles-voorzitter Jan Smit vist de folder uit zijn zak die de club ter gelegenheid van zijn 500ste eredivisiewedstrijd heeft laten drukken. 'Hier', zegt hij na de 2-1-thuiszege op PSV. Zijn vinger glijdt naar een stand uit de krant van maandag 2 november 1964. Op 1: Heracles uit Almelo. Koploper dankzij een beter doelsaldo dan DWS.

Mark Misérus
null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

Vijf decennia later leggen de supporters van Heracles met hun telefoons de eredivisiestand op Teletekstpagina 819 razendsnel voor de eeuwigheid vast. Je weet maar nooit of Ajax en Feyenoord een dag later over hun club heen klimmen. Dat doet Ajax inderdaad, door te winnen van Excelsior. 'Maar deze drie punten pakt niemand ons meer af', glundert Smit.

Clubrecord

Met de vijfde eredivisiezege op rij evenaart Heracles het clubrecord uit het successeizoen 1964-1965. Een golf van euforie trekt door het verbouwde Polman-stadion, waar de nieuwigheid in de coulissen nog ruikbaar is.

Oussama Tannane verbijt met een glimlach de pijn. Net als Luke Shaw van Manchester United maakt hij kennis met het roekeloze verdedigen van Hector Moreno, die de bal niet weet te controleren en zijn tegenstander vol op de knie raakt. 'Een vieze overstreding', vindt Tannane, maar scheidsrechter Gözübüyük fluit er niet voor.

Of het goed is dat er beelden in de kleedkamer van Heracles gedraaid worden, vraagt iemand van Fox Sports aan teammanager en perschef Edwin van Lenthe. 'Alles is goed nu', zegt die lachend. Intussen telt voorzitter Smit de sms'jes die op zijn telefoon binnenstromen. 21, 22 - het zullen er nog wel meer worden op deze gedenkwaardige zaterdagavond in Almelo.

Na de 6-1 tegen Cambuur wisten de collega's van de eredivisieclubs hem al te vinden. Wat Tannane moest kosten, toen nog topscorer van de eredivisie, was de vraag na zijn vier treffers tegen Cambuur. 'Niemand is te koop', zegt Smit uitdagend, al weet hij natuurlijk beter. Middenvelder Iliass Bel Hassani grijnst: 'Als ze veel geld hebben, komen ze je halen.'

PSV-speler Hector Moreno (l) is zich van geen kwaad bewust na een overtreding op Heracles Almelo-speler Oussama Tannane. Beeld anp
PSV-speler Hector Moreno (l) is zich van geen kwaad bewust na een overtreding op Heracles Almelo-speler Oussama Tannane.Beeld anp

Betere verhoudingen

Tot de winterstop mogen de supporters van Heracles zich in elk geval gelukkig prijzen met een elftal waarin finesse en vechtlust elkaar in evenwicht houden. 'De verhoudingen kloppen beter dan vorig seizoen', stelt trainer John Stegeman vast, en dat terwijl rechtsback Wout Droste de enige nieuwkomer in het elftal is.

Met zes basisspelers die volgens Smit 'uit de buurt' komen, draagt Heracles het stempel van de streek. Zo houden Mike te Wierik uit Hengevelde en de geboren Almeloër Ramon Zomer, tegenwoordig eigenaar van een ruime sportzaak, centraal achterin de wacht. Wout Weghorst, een spits met uitschuifbenen die zwoegt voor elke meter, wordt omringd door rasdribbelaars die uit de voetbalkooien van de grote stad lijken weggelopen.

Brahim Darri, Oussama Tannane en Iliass Bel Hassani zijn de fijnzinnige artiesten die behalve hun Marokkaanse achtergrond nog een ding gemeen hebben. Ze hopen via Heracles alsnog een stap hogerop te helpen. Darri speelde al in de jeugd bij Ajax, Tannane redde het niet in de opleidingen van Ajax, PSV en Utrecht. Bel Hassani kent de Randstad ook al, dankzij Sparta.

Ze vinden elkaar soms achteloos en staan aan de basis van de ommekeer tegen PSV. Bel Hassani: 'Als jongens van de straat kunnen we altijd op onze techniek terugvallen. Anderen hebben misschien minder techniek, maar maken dat goed door er keihard voor te knokken.'

Heracles Almelo-speler Oussama Tannane raakt geblesseerd en moet later het veld verlaten. Beeld anp
Heracles Almelo-speler Oussama Tannane raakt geblesseerd en moet later het veld verlaten.Beeld anp

Onder controle

In februari ruzieden Bel Hassani en Tannane nog openlijk met elkaar na het verloren uitduel bij AZ, waarop de club beiden disciplinair schorste. Dit seizoen stoppen ze hun energie vooral in het voetbal. Zo legt Darri de bal handig neer bij de fraaie 1-1 van Mark-Jan Fledderus en stelt Bel Hassani na een solo Thomas Bruns in staat de 2-1 langs de verbouwereerde Zoet te schieten.

Tannane heeft zichzelf dankzij mentale hulp beter onder controle gekregen. Ook bij Bel Hassani is sinds de zomer een knop omgezet, legt hij uit. 'Ik heb geleerd om voor elke meter te vechten. Nu ben ik ook degene die het restafval opveegt als iemand voor me de bal verspeelt.'

Heracles komt de 0-1 van Luuk de Jong, die na een vrije trap van Lestienne beter timet dan keeper Castro, met vereende krachten te boven. 'Zij hadden absoluut de wil om te winnen', stelt PSV-trainer Phillip Cocu vast. Die instelling ziet hij niet terug bij zijn eigen spelers, vier dagen na de thuiszege op Manchester United.

Heracles zou de eerste koploper niet zijn die verder in het seizoen naar de middenmoot wegzakt. Stegeman: 'Al komt kwaliteit altijd vanzelf bovendrijven.' Laten we niet te overmoedig worden, zegt Bel Hassani. 'Maar we moeten nu zeker niet naar beneden kijken. Lekker in de topvijf eindigen, dat zou mooi zijn.'

Heracles Almelo-spelers Joey Pelupessy (r), Ilias Bel Hassani (m) en Thomas Bruns na de overwinning. Beeld ANP
Heracles Almelo-spelers Joey Pelupessy (r), Ilias Bel Hassani (m) en Thomas Bruns na de overwinning.Beeld ANP
Meer over