Mittal fors onderuit op effectenbeurs

Het beroerde slot van Wall Street van dinsdagavond bepaalde woensdag de kleur op de Amsterdamse effectenbeurs. Toen in de loop van de dag ook nog eens ongunstige Amerikaanse macro-economische cijfers werden gepresenteerd die duiden op een mindere economische groei in de VS, was het helemaal huilen met de pet op....

Op het Damrak daalde de AEXindex met 5,66 punten ofwel 1,59 procent tot 350,53 punten.

'De daling verbaast me niet', aldus Daan Muusers van FBS Bankiers. 'Wat me wel opviel was een versnelling van de verliezen die optrad aan het einde van de middag. Dat had te maken met ongunstige cijfers over de orderontvangst voor duurzame goederen in de Verenigde Staten. Die stegen niet, zoals iedereen had gedacht, maar er was een daling met 2,8 procent.'

Volgens Muusers is dat een tegenslag. 'Het kan betekenen dat de economie minder hard groeit dan verwacht. Het is maar afwachten welke kant het opgaat. Ik verwacht geen herstel van de beurs op de korte termijn.'

In Amsterdam was geen enkel hoofdfonds dat winst wist te maken. Ook de twee ondernemingen DSM en ABN Amro, die woensdag met kwartaalresultaten kwamen, stonden in de min. ABN Amro eindigde 1,2 procent lager op 18,83 euro en DSM verloor, ondanks goede resultaten, 2,6 procent op 52,95 euro.

Ook de scheeps-en staalaandelen hadden een slechte dag. Staalgigant Mittal, het grootste staalconcern ter wereld, moest 8 procent inleveren, na de presentatie van een finaal bod op de noodlijdende Poolse staalproducent Huta Czestochowa .

Het Nederlands-Britse staalconcern Corus verloor 7,3 procent en reder P & O Nedlloyd moest genoegen nemen met een teruggang van 5,3 procent op 38,65 euro.

De MidKap-index van middelgrote fondsen in Amsterdam daalde 9,68 punten ofwel 2,26 procent en sloot op 419,06 punten. Ook hier waren geen winnaars.

Het chipfonds ASM International kreeg opnieuw een tik. Het fonds daalde 5,8 procent op 10,92 euro. Dat kwam doordat na de Duitse chipfabrikant Infineon ook de Frans-Italiaanse branchegenoot STMicroelectronics (STM) slechte resultaten publiceerde. STM verloor in het eerste kwartaal 31 miljoen dollar en was met een koersdaling van 5,7 procent een grote verliezer in de Franse CACindex. De Europese effectenbeurzen lieten woensdag oplopende verliezen zien. In Londen noteerde de FTSE-index 1,2 procent lager. De Franse CAC-index verloor 1,6 procent en de Duitse DAX-index 1 procent.

Meer over