Mistroostige handelsvloeren in afwachting van nieuws over Grieken

STEMMING

Na een zonnige donderdag beleefden de Europese beurzen een miezerige vrijdag. De AEX-index in Amsterdam eindigde de week met een verlies van 0,1 procent en kwam uit op 320,31 punten. De MidKap-index boekte wel winst: 0,5 procent naar 508,10 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten 0,2 procent. Donderdag bereikten de Europese graadmeters nog de hoogste standen in ruim vijf maanden. Beleggers keken vrijdag vooral naar de langverwachte uitkomst van de onderhandelingen tussen Griekenland en de banken over afschrijving op Griekse staatsleningen.

WALL STREET

In New York stond de Dow Jones Industrial Average een uur voor sluiting 0,55 procent hoger op 12.692,89 punten.

AEX

In Amsterdam was uitzendbureau Randstad de winnaar van de dag met een stijging van 4 procent. Chipmachinemaker ASML steeg 0,9 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Amerikaanse chipmaker Intel. Pakketbezorger TNT Express deed het vrijdag het slechtst van allemaal onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een minus van 5,85 procent.

KBC

In Brussel kende het aandeel van de Belgische bankverzekeraar een uitschieter: 8,8 procent in de plus. KBC verkoopt zijn Poolse verzekeringsdochter Warta aan het Duitse verzekeringsconcern Talanx. Dat levert KBC 770 miljoen euro op.

MICROSOFT

De Amerikaanse softwarefabrikant steeg vrijdag meer dan 5 procent na de bekendmaking dat de nettowinst in het vierde kwartaal een fractie was gedaald, naar 6,6 miljard dollar. Ook IBM presteerde goed: het aandeel steeg ruim 4 procent nadat de nettowinst van het technologieconcern met 13 procent was gestegen in het vierde kwartaal, naar 15,9 miljard dollar.

EURO

De euro was 1,2935 dollar waard, tegenover 1,2915 bij het sluiten van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,2 procent naar 98,20 dollar per vat, de prijs van Brentolie met 1,7 procent tot 109,66 dollar per vat.

undefined

Meer over