Mister Euro

DOOR BERT WAGENDORP

Onze minister van Financiën Jeroen Dijsselbloemwordt Mister Euro: hij zal op 21 januari door zijn collega's worden gekozen tot voorzitter van de Eurogroep, de zeventien ministers van Financiën van de eurolanden. Eigenlijk wisten we dat al een week of wat, maar nu is het een officieel gerucht in Brussel en omstreken en daarmee is de zaak beklonken.

Eindelijk weer eens een Nederlander die internationaal doorbreekt. We hebben natuurlijk Neelie Kroes nog, maar die is in 2009 onschadelijk gemaakt met de benoeming tot eurocommissaris van internet. De kroonprins is ons enig overgebleven IOC-lid, de internationale carrière van Ad Melkert is op een dood spoor beland, de wond van Jan Peter Balken-endes wanhopige poging om president van Europa te worden is amper geheeld. En nu ons leger niet eens meer tanks heeft, zal Jaap de Hoop Scheffer de boeken ingaan als laatste Nederlandse secretaris-generaal van de NAVO.

Vroeger was er nog weleens een Nederlander trainer van Rusland, Real Madrid of Bayern München, maar die tijd is ook voorbij. Het staat er met ons in de internationale instituties beroerd voor. We hangen mopperend aan de zijlijn.

En na elke mislukte poging iets groots te bemachtigen weer het verhaal dat we niet meer kunnen lobbyen.

Goed, met lobbyen had het ditmaal niet zo veel te maken. Vermoedelijk was er zelfs geen ontkomen aan voor Dijsselbloem. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet in december nog doorschemeren dat hij het liefst zelf voorzitter zou worden, maar dat stuitte op praktische en Franse bezwaren. Dus moest het een vriend van de Duitsers worden uit een niet al te groot, maar wel degelijk land: een Fin, een Luxemburger, een Belg of een Nederlander.

Zo gaat het nu eenmaal al eeuwen in de internationale politiek: als klein land pak je je invloed in de marges van het machtsspel van de groten.

Er is al een Fin eurocommissaris van economie, een Luxemburger was net voorzitter geweest van de Eurogroep en de Belgen hadden het voorzitterschap van de hele EU al ingepalmd. Schäuble herinnerde zich bovendien nog goed de loyale Jan Kees de Jager, die op zijn verzoek zo magnifiek de gesel der knoflooklanden speelde, zodat hij zelf de good cop kon neerzetten.

Step forward, Jeroen Dijsselbloem.

Je zou denken: gehele land in een hoerastemming. Holland spreekt weer een woordje mee. Straks zit Jeroen Dijsselbloem niet alleen de vergaderingen van de Financiënministers voor, maar gebeurt er niets meer met de euro zonder dat hij, mede namens ons, op de eerste rij zit, met briljante ideeën kan komen en invloed kan uitoefenen.

Maar de navelstaarders zijn hier inmiddels zo sterk opgerukt, dat de aanstaande benoeming van Dijsselbloem op veel gekanker kan rekenen.

Volgens Harry van Bommel van de SP zal het nu voor Dijsselbloem een stuk moeilijker worden 'zijn poot stijf te houden'. Poot stijf houden: de essentie van internationale politiek volgens de SP. Ook de Jonge Socialisten van Dijsselbloems eigen PvdA waren niet blij. Volgens hen kan Jeroen nu niet langer de hakken in het zand zetten in het verzet tegen het 'bezuinigingsfetisjisme van de technocraten'.

We zijn, las ik gisteren in deze krant, nog altijd het meest mondiaal georiënteerde land ter wereld. Misschien moeten we er weer even aan wennen dat daarbij een andere houding past dan dwarsliggen, tegenhouden en nee roepen.

undefined

Meer over