Mist houdt vliegtuigen in Europa aan de grond

Het vliegverkeer in Europa heeft voor de tweede dag op rij ernstige hinder ondervonden van mist. Britse luchthavens hadden de meeste last van de mistige weersomstandigheden, die mogelijk ook dinsdag nog aanhouden. De vliegvelden Londen Heathrow, Gatwick en Manchester moesten het aantal vluchten flink beperken vanwege het slechte zicht.

Een vrouw en een hond in de mist in Londen. Beeld reuters
Een vrouw en een hond in de mist in Londen.Beeld reuters

British Airways, de grootste luchtvaartmaatschappij op Heathrow, zei dat de luchthaven maandagmorgen nog maar op 50 procent van z'n capaciteit draaide. EasyJet hield 59 vluchten aan de grond. Vele vluchten liepen vertraging op.

Ook omliggende luchthavens in Europa hadden last van dichte mist, waardoor ze niet of lastig bereikbaar waren. Naast Schiphol waren dat onder meer Frankfurt, Berlijn, Düsseldorf en Brussel.

De zon breekt maandagochtend door de mist in Londen. Beeld Getty Images
De zon breekt maandagochtend door de mist in Londen.Beeld Getty Images

Files op Nederlandse wegen

De mist heeft maandagavond ook tijdens de spits voor lange files gezorgd. Vooral in de regio Amsterdam is het druk. Daar stond rond 17.30 uur in totaal al 70 kilometer file, wat erg veel is voor een maandagavond, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Wegens de mist blijven de spitsstroken dicht, waardoor het verkeer eerder vastloopt. Maandagochtend leidde de mist in het land in totaal tot ruim 300 kilometer file.

De mist breidt zich naar verwachting maandagavond en -nacht vanuit het noorden verder uit. De kans is groot dat de spitsstroken rond Amsterdam, Den Haag en op de Veluwe dinsdagochtend dicht blijven. Dat zal wederom zorgen voor een erg drukke ochtendspits, waarschuwt de VID.

Tijdens de ochtendspits is het niet alleen mistig maar ook koud. Het koelt af naar 6 graden vlak aan zee tot lokaal rond het vriespunt in het oosten. Aan de grond kan het licht vriezen, aldus de weersdienst.

Er staat veel file vanwege de mist. Beeld anp
Er staat veel file vanwege de mist.Beeld anp
Meer over