'Mislukte zelfmoord' echtpaar Madoff

AMSTERDAM - De vrouw van Bernard Madoff, de man die 150 jaar gevangenisstraf uitzit wegens de grootste fraude ooit in de Verenigde Staten, zegt dat zij en haar man hebben geprobeerd zelfmoord te plegen. Ze ondernamen hun poging nadat Bernard tegenover zijn naasten had bekend beleggers voor miljarden te hebben opgelicht.


In een interview dat zondag in het CBS-programma 60 Minutes wordt uitgezonden zegt Ruth Madoff dat zij met haatmail en 'vreselijke telefoontjes' werden overspoeld nadat de oplichting in december 2008 aan het licht was gekomen. 'Ik weet niet meer wiens idee het was, maar wij besloten ons van kant te maken omdat het zo afschuwelijk was wat er gebeurde.'


Op kerstavond nam het echtpaar diverse soorten slaappillen. Ze waakten ervoor alcohol te nemen, want ze waren bang dat ze dan zouden moeten braken. Maar de volgende dag werden ze toch weer wakker. Ruth Madoff stelt dat het besluit tot zelfmoord 'zeer impulsief' was en achteraf is ze blij dat de poging mislukte.


In de uitzending komt ook Madoffs zoon Andrew aan het woord. Hij vertelt dat hij, enkele dagen na de mislukte zelfmoordpoging van zijn ouders, een merkwaardig pakje van zijn ouders thuisgestuurd kreeg, met juwelen en andere familiezaken. Dat was tegen de regels die de rechtbank de Madoffs had opgelegd; ze mochten hun bezittingen niet versturen. Pas drie jaar later, vertelt Andrew, vroeg hij zijn moeder waarom ze dat had gedaan. Pas toen hoorde hij dat ze gepoogd hadden zich het leven te benemen. Madoffs andere zoon, Mark, verhing zich een jaar na de arrestatie van zijn vader.


Madoff werd 11 december 2008 opgepakt, nadat zijn zoons de autoriteiten hadden ingelicht. Madoffs beleggingsbedrijf bleek één groot piramidespel. De schade: 20 miljard dollar (14 miljard euro).


Meer over