Mislukte lancering weer klap voor China

De Chinese staatsindustrie heeft een nieuwe klap in het gezicht gekregen, door het mislukken van een satellietlancering. Een Lange Mars-draagraket die een mogelijk militaire onderzoekssatelliet in een baan om de aarde moest brengen faalde na een geslaagde lancering.

HANS MOLEMAN

SHANGHAI - De satelliet ging hierdoor donderdag verloren. De mislukking volgt op de eerdere ramp met snelle treinen, die in juni 40 personen het leven kostte. Hierna groeide de kritiek op de overhaaste ontwikkeling van nieuwe technieken.

Volgens kenners was de Chinese lucht- en ruimtevaartsector, die onder het militaire apparaat valt, in dit opzicht juist een uitzondering. Peking's ruimtevaartprogramma, dat in 1970 van start ging, heeft opvallend weinig ongelukken gekend. In 1996 was de enige bekende grote misser, toen een Lange Mars-raket de grond in dook.

China heeft een ambitieus ruimtevaartprogramma, waardoor de laatste tijd in ongekend hoog tempo raketten worden gelanceerd. De mislukte lancering was de derde lancering in korte tijd van een raket met een bepaald type 'onderzoeks'-satelliet vanaf de lanceerbasis Jiuquan in de woestijn van afgelegen provincie Gansu. Het was de 145ste keer sinds 1970 dat een Lange Mars-raket de ruimte in werd geschoten.

Onlangs lieten Chinese ruimtevaartingenieurs ook al een steek vallen, bij de lancering van de Indonesiche communicatiesatelliet Palapa-D. De derde trap van de Lange Mars-draagraket werkte niet goed, waardoor de satelliet in een te lage baan om de aarde terecht kwam.

undefined

Meer over