Nieuws

Mishandeling Mallorca: tweede verdachte (18) aangehouden, Sanil B. nu verdacht van drie misdrijven

Er is opnieuw een aanhouding verricht in de zaak rond de fatale mishandeling op Mallorca. Donderdagavond werd een 18-jarige man uit Hilversum gearresteerd. Ondertussen is de verdenking tegen de eerste verdachte uitgebreid. Sanil B. zou in Spanje niet twee, maar drie verschillende slachtoffers hebben gemaakt.

Uitgaansgebied in El Arenal op Mallorca.  Beeld ANP
Uitgaansgebied in El Arenal op Mallorca.Beeld ANP

De tweede verdachte werd donderdagavond aangehouden. Het gaat om een 18-jarige man uit Hilversum. Hij wordt ervan verdacht op Mallorca twee verschillende slachtoffers te hebben gemaakt. Op de boulevard van El Arenal zou hij fors geweld hebben gebruikt tegen een man. Ook zou hij betrokken zijn bij het dodelijk geweld tegen de 27-jarig Carlo Heuvelman uit Waddinxveen, die in het ziekenhuis overleed aan zijn verwondingen.

De 18-jarige man uit Hilversum wordt verdacht van doodslag en poging doodslag. Een woordvoerder van het OM benadrukt de ernst van de verdenking. ‘Bij doodslag -of een poging daartoe- gaat het om fors geweld dat makkelijk tot overlijden kan leiden. De verdachte heeft er dus niet alleen bijgestaan of een duwtje gegeven.’

Derde slachtoffer

De eerste verdachte, de 19-jarige Sanil B. uit Hilversum, werd eerder deze week van zijn bed gelicht. Hij zou op Mallorca twee slachtoffers op en tegen het hoofd hebben geschopt, maar niet betrokken zijn bij de dood van Heuvelman.

Op basis van getuigenissen lijkt dat toch nu het geval. B. wordt daarom ook verdacht van doodslag op Heuvelman, naast een dubbele poging tot doodslag. Vrijdag besloot de rechter-commissaris dat hij twee weken langer vastblijft.

Spaanse justitie

Halverwege juli zouden een groep Nederlanders – van tussen de 18 en 20 jaar oud, onder meer afkomstig uit Bussum en Hilversum – op Mallorca uit zijn geweest op ruzie en zich ‘uit het niets’ op een aantal slachtoffers hebben gestort, meldden lokale media.

De groep vluchtte daarna halsoverkop terug naar Nederland, in een poging om uit handen van de Spaanse justitie te blijven. Aanvankelijk leek het erop dat de verdachten in Spanje vervolgd zouden worden, maar op verzoek van een Spaanse rechter is de zaak vorige week toch aan Nederland overgedragen.

Heksenjacht

De fatale mishandeling in Mallorca houdt de gemoederen flink bezig. Op sociale media werden de afgelopen weken gretig namen, adressen, foto’s en geruchten gedeeld. Via WhatsApp circuleerde bovendien een lijst met voor- en achternamen van vermeende daders, die door weblog Geenstijl werd gedeeld.

Geenstijl's adjunct-hoofdredacteur Bart Nijman verklaarde bij BNR gedreven te zijn door ‘publiek chagrijn dat de jongens vrij rondlopen en verhalen met elkaar af kunnen stemmen’. Het weblog wil dat justitie proactief namen en gegevens van verdachten deelt, om in de samenleving ‘druk van de ketel’ te halen. Hij verwacht niet dat hun publicatie een negatief gevolg heeft op het politieonderzoek.

Maar volgens justitie heeft de verspreiding van persoonsgegevens wel een effect op een eventuele rechtszaak. Dergelijke publiciteit kan daar tot strafvermindering leiden. ‘Je zou kunnen zeggen dat als je meedoet met het aan de publieke schandpaal nagelen van personen, je er juist voor zorgt dat ze minder straf krijgen.’ Het OM blijft daarom vragen om terughoudendheid. ‘Het opsporen van daders is het werk van politie en OM. Een beetje googelen is daarvoor echt onvoldoende.’

Meer over